Usuń niewymierność z mianownika
xxd: Może mi ktoś powiedzieć, gdzie robię błąd?
Usuń niewymierność z mianownika:
Powinno wyjść
√2 −
√6 + 2, a mi wychodzi −
√2 +2 −
√6, więc nie wiem dlaczego ten
√2
wychodzi mi na minusie
3 lip 11:24
ICSP: ja też nie
3 lip 11:25
xxd: Chodzi mi o to, żeby ktoś rozwiązał to może wtedy błąd zauważę..
3 lip 11:25
J:
a może pokaż swoje obliczenia, a my znajdziemy błąd ...
3 lip 11:31
dero2005:
Wychodzi √2−√6+2
Widocznie robisz gdzieś prosty błąd
3 lip 11:44
Janek191:
| | 4*( √3 −√2 −1) | |
... = |
| = |
| | ( √3 + √2 +1)*(√3 −(√2 + 1)) | |
| | 4*(√3 − √2 − 1) | | 4*(√3−√2−1) | | √2 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | 3 − ( 2 + 2√2 + 1) | | − 2√2 | | √2 | |
= − (
√3 −
√2 −1)*
√2 = −
√6 + 2 +
√2
3 lip 11:48
Janek191:
?
3 lip 11:56
xxd: Dzięki, nie zauważyłam, że zamiast − dałam + w początkowych obliczeniach, a sprawdzałam parę
razy
3 lip 12:02