Obliczanie zbiorów
student12345: Oblicz zbiory:
A={x∊R;
√x+12+x > 6}
B={x∊R; |arctgx|≤1}
W zbiorze A wyszła mi delta
√73, dobrze ?
Zbioru B nie wiem wgl jak ruszyć

Proszę o pomoc.
3 lip 10:15
5-latek: Zbior B
należy rozwiazac koniunkcje nierownosci
arctgx≤1 i arctgx≥−1 i wyznaczyć czesc wspolna (patrz na wykres tej funkcji
Zbior A
delta ≠√73
3 lip 10:39
student12345: a dokładniej jakoś można prosić ?
3 lip 10:43
henrys: JAk Δ≠√73?
3 lip 10:46
henrys: x≥−12
√x+12=t, t≥0
t2+t−18>0
3 lip 10:48
5-latek: Czesc

lub tak
zalozenie co do pierwiastka
√x+12=6−x/
2
x+12=(6−x)
2
x+12=36−12x+x
2 dalej sam studencie
3 lip 10:54
henrys: tak nie możesz
3 lip 10:56
5-latek: Poprawka tam gdzie jest = ma być oczywiście >
3 lip 10:57
henrys: a mozesz
3 lip 10:58
henrys: a jednak nie mozesz
3 lip 10:58
john2: Wg mnie możesz, ale rozbijając na przypadki:
dla 6 − x ≥ 0
podnosisz do kwadratu i dalej normalnie
dla 6 − x < 0
rozwiązaniem jest wszystko, co należy do dziedziny
3 lip 11:00
5-latek: dlaczego nie mogę ?
3 lip 11:00
henrys: 5 latek wezmy x=10 nierownosc jest spelniona, ale podnosisz do kwadratu liczbe z jednej strony
dodatnia z drugiej ujemna
3 lip 11:01
henrys: jak rozbijesz na przypadki to ok
3 lip 11:02
5-latek: No tak zapomniałem o drugim zalozeniu co do prawej strony .
dzięki za zwrócenie na to uwagi
3 lip 11:02
john2: zapomniałem dodać, że trzeba zrobić jeszcze część wspólną rozwiązań w 1 i 2 przypadku z
warunkami, które podałem
3 lip 11:03
J:
najpewniejszym sposobem jest podstawienie: t =
√x+ 12 i t ≥ 0 ...
3 lip 11:03
5-latek: No ale to pewnie student już wie o tym
3 lip 11:04
5-latek: Czesc
J
3 lip 11:07
J:
Witaj
3 lip 11:09
J:
B: x ∊ [−1,5589 ; 1,5589]
3 lip 11:32
student12345: A jak został obliczony zbiór B ?
3 lip 12:06
5-latek: W tym wzorze |arctgx|≤1 ta jedynka to jest 1 radian a nie 1 stopien
1 radian to jest troce więcej niż 57 stopni czyli 57o17'14"
a tg 57o17'14"=1,5589
3 lip 12:14