Rozwiaż rowniania i nierownosci
Kamilos: 15(x+2) = 6(2x+7)
5(x+3) ≥ 8(10−x)
8(3z−2)−13z=5(12−3z)+7z
4y−3(20−y)<6y−7(11−y)
3 lip 08:46
J:
Nie spróbujesz nawet ?
3 lip 08:51
Kamilos: 15(x+2) = 6(2x+7)
x=4 dobrze?
3 lip 08:52
J:
OK.
lecisz dalej
3 lip 09:05
Kamilos: 5(x+3) ≥ 8(10−x)
x ∈ <5 ; ∞)
8(3z−2)−13z=5(12−3z)+7z
z = 4
4y−3(20−y)<6y−7(11−y)
tutaj mam problem
3 lip 09:11
J:
2,3 OK.
pokaż ,jak liczysz ostatnie
3 lip 09:16
Kamilos: 4y − 3(20 − y) < 6y − 7(11 − y)
4y − 60 + 3y < 6y − 77 + 7y
7y − 60 < 13y − 77
3 lip 09:21
J:
dalej ... przenieś y na lewo , a − 60 na prawo
3 lip 09:23
Kamilos: 7y − 13y < −77 + 60
−6y < −17 /:(−6)
hmmm?
3 lip 09:25
J:
dzielisz ... ale zmieniasz znak nierówności ( dzielisz przez liczbę ujemną )
3 lip 09:26
3 lip 11:39