matematykaszkolna.pl
Pochodne 52: Głupie pytanie... Oblicz pochodną sin3x Robię to tak, że rozpisuję to w ten sposób: (sinx*sinx*sinx)'=cosx*sinx*sinx+sinx*cosx*sinx+sinx*sinx*cosx=3sin2xcosx Wszystko jest okej... tylko jak będę miał Oblicz pochodną sin20x to może już być problem Chociaż pewnie to będzie wynosić 20sin19xcosx i tu pytanie Jest na to wzór ? Jakiś sposób ? Czy po prostu liczę sobie właśnie dla trzeciej potęgi i zauważam, że coś takiego zachodzi i tyle...
2 lip 22:48
Saizou : pochodna funkcji złożone emotka pochodna funkcje zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej sin20x=20sin19x*cosx
2 lip 22:55
52: Saizou Dzięki wielkie emotka Nie pomyślałem o tym... Jakbym widział sin20x to tak, ale jak widzę potęgi to wiesz Jeszcze raz dzięki emotka
2 lip 22:57
Saizou : nie ma za co, w końcu wakacje już są
2 lip 22:58
Hajtowy: Jeszcze nie ma emotka
2 lip 23:10
Godzio: Właśnie
2 lip 23:11
52:emotka Powodzenia Hajtowy i Godzio na egzaminach w takim razie emotka
2 lip 23:13
Hajtowy: Dziś był ostatni − za tydzień wyniki emotka Za tydzień też poprawka z zaliczenia emotkaemotka
2 lip 23:14
Saizou : No to powodzenia chłopaki dacie radę xd
2 lip 23:19
Hajtowy: Saizou mam się czym pochwalić powiem Ci http://static.pokazywarka.pl/i/5942931/805485/egz-matma.jpg EGZAMIN emotka
2 lip 23:29
Godzio: Ja jutro ostatnia poprawka
2 lip 23:29
Saizou : Gratulacje to był TEN egzamin?
2 lip 23:31
Saizou : Co ciekawsze, masz indeks ?
2 lip 23:31
Hajtowy: Indeks na uczelni zostawiłem emotka Nie mam elektronicznego i muszę latać po wpisy xD Tak.. to ten egzamin xD
2 lip 23:34
Hajtowy: Zdało go łącznie ~40/280 osób
2 lip 23:36
Saizou : A tak się bałeś.... to tym bardziej gratulacje xd
2 lip 23:37
Hajtowy: Zawsze panikuje
2 lip 23:39
asdf: u mnie na matmie zdalo w 1 terminie 25/300+ xD
2 lip 23:40
Saizou : asdf cześć, a Twoje sesja jak tam ?
2 lip 23:41
Godzio: A Ty Saizou, same 5 ?
3 lip 00:03
Saizou : Godzip jasne że nie, jako leniwy student ciągnę na trójach z wykładów xd
3 lip 00:13
Saizou : przepraszam, miało być Godzio, wybacz mi
3 lip 00:15
Godzio: emotka
3 lip 00:17
Saizou : wiec sukcesów "sesyjnych" na ma xd
3 lip 00:20
Godzio: Trzeba znaleźć coś swojego i się na tym skupić emotka
3 lip 00:27
Saizou: Niby tak, ale jeszcze nie wiem co to bedzie, w nastepnym semestrze mam rachunek prawdopodobienstwa, analize 3, i takie tam duperelki typu konserwatorium z matmatyki elementarnej, pedagogike, psychologie i jakas tam praktyke
3 lip 00:32
Mila: Saizou, widzę, że szybkie tempo. Od II roku będziesz dostawał wyższe oceny. Zaliczyłeś wszystko?
3 lip 19:17
asdf: Cześć Saizou, wszystko ok, dosłać tylko coś musze − nie miałem za bardzo czasu w tym semestrze na uczelnie. Stypendium tez sobie odpuscilem Nie da sie wszystkiego...
3 lip 19:20
Mila: Hajtowy, gratuluję.(matematyka) emotkaemotkaemotka Z czego masz poprawkę zaliczenia?
3 lip 19:21
Saizou : Milu wszystko pozaliczane, ale marnie, same tróje (ew. 3,5) wiec wakacje spokojne xd ale to raczej z mojego lenistwa, jak się człowiekowi nie chce uczyć twierdzeń np. dowodu identyczności Persevala emotka, a tempo umiarkowane xd asdf to świetnie że wszystko jest OK emotka
3 lip 19:55
kyrtap: cieszmy się wakacjami tak szybko odchodzą emotka
3 lip 19:57
Saizou : Patryk 3 miesiące xd
3 lip 20:02
kyrtap: emotka
3 lip 20:07
Saizou : haha... jak dla mnie jest zdecydowanie za gorąco xd
3 lip 20:09
kyrtap: ja lubię takie klimaty emotka
3 lip 20:09
Saizou : a ja wręcz przeciwnie, wolę chłód xd
3 lip 20:10
Mila: Saizou, zaliczenie roku jest bardzo ważne, ciesz się wakacjami, zbieraj siły na dalsze lata studiów. Studia matematyczne są trudne, na pewno sporo osób marzyłoby, aby mieć zaliczony I rok.
3 lip 20:11
Saizou : Ja tam uważam, że są przyjemne i dobrze zrobiłem idąc na matematykę emotka Teraz mam ciekawsze wyzwanie, przygotować uczennicę do matury z rozszerzenia z matematyki xd
3 lip 20:15
kyrtap: uczennicę
3 lip 20:15
Saizou : tak Patryk to nawet nie jest moja znajoma Nie zamierzam być nauczycielem liberalnym xd
3 lip 20:16
kyrtap: wiadomo dyscyplina musi być emotka
3 lip 20:18
Saizou : Patryk to ty koleżankom robiłeś zdania
3 lip 20:37
Mariusz: Saizou jak wywalili z ogólniaka pojęcie funkcji złożenie itp to teraz tak jest że 52 nie wie jak to policzyć Przydałoby się przedstawić bądź przypomnieć podstawowe wiadomości o funkcji wytłumaczyć co to jest złożenie , funkcja zewnętrzna , funkcja wewnętrzna i pokazać na granicy że to działa
3 lip 20:43
Saizou : Mariusz , pan [Z{52]] to studenciak, tylko zapomniał o czymś takim jak funkcja złożona (dokładniej jej pochodna), jak sam mogłeś zauważyć, 52 nie skojarzył faktów że tak to można rozwiązać, nawt napisał że gdyby było sin(20x) to wiedziałby jak to zrobić.
3 lip 20:50
Mariusz: Saizou jaki chłód −273°C/−459°F
3 lip 20:52
Saizou : z tego co pamiętam to temperatura zera bezwzględnego gdzie zanika wszelki ruch
3 lip 20:53
Mariusz: Tym nie mniej absolwentowi ogólniaka musisz wszystko od podstaw wyłożyć po tych cięciach bo inaczej nie zrozumie
3 lip 20:54
Saizou : Nie muszę, bo 52 ma już pierwszy rok studiów za sobą
3 lip 20:56
Mariusz: Nie pisałem tu konkretnie o 52 a poza tym w ogólniaku to jakoś dokładniej omawiali co widać bo inaczej wiedziałby jak liczyć
3 lip 21:01
Saizou : Mariusz jak cię tak to interesuje to zajrzyj do podręczników czy zbiorów zadań np. do Krysickiego i Włodarskiego czy też do Skoczylasa, tam masz wszystko ładnie wyłożone
3 lip 21:05
Mariusz: No to chyba kursu pedagogicznego nie masz Odradzam chodzenie na korepetycje do Ciebie Ja to wiem bo chodziłem do szkoły jeszcze przed wycięciem analizy ze średniej (wszystko do całek pojedynczych włącznie było w programie)
3 lip 22:44
Saizou : Mariuszu po pierwsze nie tłumaczyłem tego dla Ciebie, po drugie, nie widzę podstaw abyś w jakikolwiek sposób się mógł wypowiadać na temat tego jak będę uczył.
3 lip 22:56
52: Po co ta rozmowa ? Do niczego nie prowadzi...
3 lip 22:58
Saizou : 52 wymiana zdań zawsze do czegoś prowadzi xd
3 lip 23:01
52: Zazwyczaj wiesz do czego... nie lubię czegoś takiego... Nigdy z takimi ludźmi jeszcze nie "wygrałem'' dlatego warto jest sobie odpuścić emotka
3 lip 23:02
52: Ogólnie to cierpliwości życzę w nauczaniu dziewczyny emotka
3 lip 23:03
Saizou : Wim do czego prowadzi, ale podroczyć się trochę mogę xd
3 lip 23:03
Mila: Panowie idźcie na lody dla ochłody. Owocowe. emotka
3 lip 23:05
Saizou : Dziękuję bardzo, pojętna jest i już powoli się wprawia w liczenie xd
3 lip 23:05
52: To oby tak dalej emotka Mila zaraz lulu idziemy
3 lip 23:08
kyrtap: ja w poniedziałek podbój Warszawy
3 lip 23:12
52: Powodzenia emotka
3 lip 23:13
Mila: Dobranoc emotka
3 lip 23:14
Hajtowy: Milu dziękuję emotka emotka A poprawkę zaliczenia z gospodarki regionalnej
3 lip 23:22
Mila: To chyba nie będzie problem dla Ciebie, wakacje długie, wkujesz na blachę i sukces murowany, czego Ci życzę.
3 lip 23:27
kyrtap: Mila to taka dobra wróżka emotka
3 lip 23:57
Mariusz: Nie bez powodu nauczyciele maję kurs pedagogiczny (metodyka i takie tam) ale zwolennicy Korwin Mikkego i jego logiki tego nie rozumieją i nigdy nie zrozumieją
3 lip 23:59
Mariusz: Mila już idziesz emotka
4 lip 00:04
asdf: Mariusz, idz stad...szukasz pretensji do kazdego. Po pierwszym roku tez zdarzylo mi sie tlumaczyc z matematyki. Nie mialem zadnych kursow − niczego. Jedynie co to wiedza, którą potrafilem przekazać w normalny sposob (to opinia innych). Daruj sobie bo nic nie uczy jak praktyka, a jakies tam szkolenia są po to by sie "doksztalcac". Nie jest to warunkiem koniecznym w wielu przypadkach. Niech Saizou uczy sie, nabiera wprawy, tlumaczy innym, a przy okazji sam lepiej zrozumie. Jestem za! Niech kazdy probuje komus cos tlumaczyc, a bedzie miec nawet z tego wiecej korzysci, niz osoba na korepetycjach.
4 lip 01:42
Kacper: Ktoś na weekend w warszawie?
4 lip 10:32
bezendu: Ja nie
4 lip 11:14