Delopital. oblicz granicę
danielo: witam, mam z tym pewien problem, zadanko łatwe tylko mi juz sie wszystko miesza i nie jestem
pewien a wy sie z tym w minute uwiniecie dla was to pestka

1) lim
x→
∞ (lnx)
1/x
2) lim
x→
∞ x
2*e
−5x
2 lip 22:01
Godzio:
1. (lnx)1/x = exp(lnx / x) → exp(0) = 1
2. 0
2 lip 22:22
Mila:
2)
| | x2 | | 2x | |
lim x→∞ |
| =H limx→∞ |
| = |
| | e5x | | 5*e5x | |
2 lip 22:30
danielo: dziękuję za odpowiedzi ale mam pytanko, dlaczego w drugim przykładzie dajesz Mila dzielenie ?
tam w przykładzie jest mnożenie albo tak sie to robi po prostu ?
2 lip 22:36
Godzio:
Cofamy się do gimnazjum.
2 lip 22:41
2 lip 22:50
danielo: tak wiem, ale naprawdę wystarczyło jedno zdanie by mi pomóc

juz mi sie to wszystko miesza
dlatego podałem ten przykład bo nie wychodził mi zgodnie z wynikiem
2 lip 22:51
danielo: oh matko faktycznie ... przepraszam juz tyle dzis zrobiłem że umknął mi ten minus . Dziekuję!
2 lip 22:52
52: Skoro wiesz to co się pytasz...
2 lip 22:52
52: no, sorki
2 lip 22:52