Całka niewłaściwa
matiax: Cześć mam problem ze zbadaniem zbieżności całki niewłaściwej która wygląda następująco:
Pomoże mi ktoś to rozwiązać albo podać sposób na taki przykład? Z góry dzięki
2 lip 20:49
Saizou :
albo kryterium porównawcze, albo możesz obliczyć wartość tej całki xd
2 lip 20:57
matiax: no właśnie problem jest taki że będę miał coś podobnego na egzaminie a nigdzie nie mogę znaleźć
sposobu na taki przykład, rozwiązywanie tej całki to dla mnie wydaje się niemożliwe, mógłbyś
powiedzieć coś więcej o porównawczym?
2 lip 21:00
Saizou :
kryterium porównawcze mówi na o tym, że jak znajdziemy całkę która jest majorantą(oszacowaniem
z góry) naszej całki (tej której liczymy zbieżność) i okaże się ona zbieżna to "nasza" całka
jest zbieżna, natomiast jeśli znajdziemy minorantę (oszacowanie z dołu) które jest rozbieżne
to również nasza całka jest rozbieżna.
Pamiętaj że to działa tylko dla jednego punktu osobliwego.
PS. najlepiej szacować to całkami Dirichleta
2 lip 21:04
Godzio:
Gdzieś Ty był jak były wykłady

Kryterium porównawcze:
Całka ∫
a∞f(x)dx jest zbieżna oraz dla x ∊ (a,
∞) zachodzi g(x) ≤ f(x) to
∫
a∞g(x)dx również zbieżna
Całka ∫
a∞f(x)dx jest rozbieżna oraz dla x ∊ (a,
∞) zachodzi g(x) ≥ f(x) to
∫
a∞g(x)dx również rozbieżna
z k. porównawczego zbieżna
2 lip 21:05
matiax: Myślę że określenie zbieżna/rozbieżna wystarczy bo treść zadania to: zbadać zbieżność całki a
po wpisaniu tego przykładu do wolframu wychodzi wynik co najmniej kosmiczny. spróbuje to jakoś
porównać dzięki za odpowiedź.
2 lip 21:08
Mila:
1) Całka nieoznaczona :
| | 5 | | 5 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx=.. |
| | 3x2+6 | | 3 | | x2+2 | |
[x=
√2t, dx=
√2dt]
| | 5√2 | | 1 | | 5√2 | | 5√2 | | x | |
= |
| ∫ |
| dt= |
| arctg(t)= |
| arctg( |
| )+C |
| | 6 | | t2+1 | | 6 | | 6 | | √2 | |
Całka oznaczona
| | 5 | | 5 | | 5√2 | | x | |
1∫∞ |
| dx=limε→∞1∫ε |
| dx=limε→∞[ |
| arctg( |
| )]1ε= |
| | 3x2+6 | | 3x2+6 | | 6 | | √2 | |
| | 5√2 | | ε | | 5√2 | | 1 | |
=limε→∞[ |
| arctg( |
| )− |
| arctg( |
| )= |
| | 6 | | √2 | | 6 | | √2 | |
| | 5√2 | | π | | √2 | |
= |
| *( |
| −arctg( |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
===================
2 lip 21:09
Mila:
Jeśli tylko podać zbieżność, to skorzystać z kryterium zbieżności.
2 lip 21:11
matiax: Treść zadania to zbadać zbieżność całki, ale trudno wyczuć co ma na myśli mój
egzaminator....jednak bardzo dziękuję za pomoc!
2 lip 21:21
Mila:
2 lip 22:03