matematykaszkolna.pl
Całka niewłaściwa matiax: Cześć mam problem ze zbadaniem zbieżności całki niewłaściwej która wygląda następująco:
 5dx 
1

3x2+6 
Pomoże mi ktoś to rozwiązać albo podać sposób na taki przykład? Z góry dzięki emotka
2 lip 20:49
Saizou : albo kryterium porównawcze, albo możesz obliczyć wartość tej całki xd
2 lip 20:57
matiax: no właśnie problem jest taki że będę miał coś podobnego na egzaminie a nigdzie nie mogę znaleźć sposobu na taki przykład, rozwiązywanie tej całki to dla mnie wydaje się niemożliwe, mógłbyś powiedzieć coś więcej o porównawczym?
2 lip 21:00
Saizou : kryterium porównawcze mówi na o tym, że jak znajdziemy całkę która jest majorantą(oszacowaniem z góry) naszej całki (tej której liczymy zbieżność) i okaże się ona zbieżna to "nasza" całka jest zbieżna, natomiast jeśli znajdziemy minorantę (oszacowanie z dołu) które jest rozbieżne to również nasza całka jest rozbieżna. Pamiętaj że to działa tylko dla jednego punktu osobliwego. PS. najlepiej szacować to całkami Dirichleta
2 lip 21:04
Godzio: Gdzieś Ty był jak były wykłady Kryterium porównawcze: Całka ∫af(x)dx jest zbieżna oraz dla x ∊ (a,) zachodzi g(x) ≤ f(x) to ∫ag(x)dx również zbieżna Całka ∫af(x)dx jest rozbieżna oraz dla x ∊ (a,) zachodzi g(x) ≥ f(x) to ∫ag(x)dx również rozbieżna
5 5 

3x2 + 6 x2 
 5 5 

= −

|1 = 5
 x2 x 
z k. porównawczego zbieżna
2 lip 21:05
matiax: Myślę że określenie zbieżna/rozbieżna wystarczy bo treść zadania to: zbadać zbieżność całki a po wpisaniu tego przykładu do wolframu wychodzi wynik co najmniej kosmiczny. spróbuje to jakoś porównać dzięki za odpowiedź.
2 lip 21:08
Mila: 1) Całka nieoznaczona :
 5 5 1 

dx=

dx=..
 3x2+6 3 x2+2 
[x=2t, dx=2dt]
 5 1 
..=

2dt=
 3 2t2+2 
 52 1 52 52 x 
=

dt=

arctg(t)=

arctg(

)+C
 6 t2+1 6 6 2 
Całka oznaczona
 5 5 52 x 
1

dx=limε→1ε

dx=limε→[

arctg(

)]1ε=
 3x2+6 3x2+6 6 2 
 52 ε 52 1 
=limε→[

arctg(

)−

arctg(

)=
 6 2 6 2 
 52 π 2 
=

*(

−arctg(

)
 6 2 2 
===================
2 lip 21:09
Mila: Jeśli tylko podać zbieżność, to skorzystać z kryterium zbieżności.
2 lip 21:11
matiax: Treść zadania to zbadać zbieżność całki, ale trudno wyczuć co ma na myśli mój egzaminator....jednak bardzo dziękuję za pomoc!
2 lip 21:21
Mila: emotka
2 lip 22:03