Niezdana matura rozszerzona a uczelnie
cyr.: Hej. Zdaną mam maturę podstawową na 62%, ale niestety z matemtyki rozszerzonej nie udało mi się
zdobyć 30%.
Zastanawia mnie to jak uczelnia będzie liczyć mi punkty przy zapisywaniu się na studia.
Czy będą mi liczyć punkty z postawy?
2 lip 19:51
Benny: Jak piszesz przedmioty rozszerzone to tam nie ma takiego czegoś jak zdana lub nie. Jak
patrzyłem na AGH to sumuje się punkty z podstawy i rozszerzenia.
2 lip 19:53
52: Liczą ci punkty tak abyś
ty wyszedł na tym najlepiej
2 lip 20:48
bezendu:
Jeśli idziesz na PWr to za matematykę dostaniesz tylko 75 punkty do rekrutacji.
Bardzo mało... Polski i język angielki liczy się razy 0.1. Małe szanse na ciekawe i prestiżowe
kierunki.
2 lip 22:40
2 lip 22:42
bezendu:
Tak, ja też sobie na tym liczyłem rok temu.
2 lip 22:44
mateusz: Tak z ciekawośći spytam, ile punktów miałeś ?
2 lip 22:47
bezendu:
284,90
2 lip 22:50
52: Za matematykę dostaniesz 77pkt
2 lip 22:52
bezendu:
@52
30*2,5=
2 lip 22:53
mateusz: A jakie przedmioty zdawałeś na rozszerzeniu?
2 lip 22:53
52: W sumie to więcej przecież 1*P+1,5*R=1*62+1,5*30=62+45=107pkt
Jeśli miałeś to 30% z rozszerzenia
2 lip 22:54
52: Ale bezendu nie zawsze biorą TYLKO rozszerzenie, biorą to co cię bardziej opłaca
2 lip 22:54
52: ci się *
2 lip 22:54
bezendu:
Biorą albo R albo podstawę. W jego wypadku bardziej opłaca się R bo dostanie 75, a w przypadku
podstawy 62
@Matusz na poziomie R zdawałem tylko matematykę
2 lip 22:57
52: M – jest równa większej z liczb: P, P + 1,5 R albo 2,5 R, gdzie P – liczba punktów
odpowiadających wynikowi egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie podstawowym, R – liczba
punktów odpowiadających wynikowi egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie rozszerzonym,
Tyle ode mnie...
2 lip 22:59
Metis: Każda uczelnia ma swój przelicznik na punkty, czy jest jeden uniwersalny?
2 lip 22:59
mateusz: Dziękuję
2 lip 22:59
bezendu:
Każda ma swój.
2 lip 23:00
52: Każda swój
2 lip 23:00
Metis: Okey, dzięki
2 lip 23:02