Pomoże ktoś rozwiązać ?
zuberek: Mam problem z takim układem równań:
−(2/x2 *y) − 2*x=0
−(2/x*y2) − 2*y=0
pomoże ktoś rozwiązać ?
2 lip 14:42
J:
(1,−1) ; ( −1,1)
2 lip 14:47
zuberek: J możesz pokazać krok po kroku ? mam z tym straszny problem
2 lip 14:48
Benny: w pierwszym przemnóż przez x2 a w drugim przez y2, spierwiastkuj pierwiastkiem 3 stopnia i
wyznacz sobie jedną niewiadomą
2 lip 14:50
J:
| 1 | | 1 | |
| = −y3 ⇔ x = − |
| .. podstawiamy do pierwszego |
| x | | y3 | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔ y9 − y = 0 ⇔ y(y8 − 1) = 0 ( y = 0 odpada ) |
| y | | y9 | |
2 lip 15:00
zuberek: ok, dzieny
2 lip 15:21
AS: −2*y/x2 − 2*x = 0
−2*y2/x − 2*y = 0
Zał. x ≠ 0 , y ≠ 0
Pierwsze równanie mnożę przez x2,drugie przez x
−2*y − 2*x3 = 0 => y = −x3
−2*y2 − 2*x*y = 0
−2*y(y + x) = 0 => y= 0 lub y + x = 0
y= 0 odpada pozostaje y + x = 0 czyli −x3 + x = 0 czyli
−x*(x2 − 1) = 0 czyli x1 = 0 odpada x2 = −1 , x3 = 1
y2 = 1 , y3 = −1
Rozwiązaniem dwie pary liczb (−1,1) , (1 ,−1)
2 lip 16:45