Ciągi
jessica69: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych:
− nieparzystych
− podzielnych przez 3
− których reszta z dzielenia przez 4 jest równa 1
Zadanie proste, ale nie wiem jak je rozwiązać za pomocą ciągów...
2 lip 14:38
J:
a) a
1 = 11 , r = 2 a
n = 99 .... oblicz n
2 lip 14:41
Benny: pierwsza liczba dwucyfrowa nieparzysta to 11, a ostatnia 99
99=11+(n−1)*2
88=2n−2
86=2n
n=43
S
43=55*43=2365
2 lip 14:41
J:
to jest źle...
2 lip 14:48
J:
a45 = 99
2 lip 14:49
J:
b) a1 = 12 , r = 3 , an = 96 .... i analogicznie do pinktu a)
2 lip 14:50
Benny: Jak ja zrobiłem z 88+2, 86
2 lip 14:51
J:
c) a1 = 13 , r = 4 , an = 97 .... i analogicznie do poprzednich
2 lip 15:04
Janek191:
Reszta z dzielenia przez 4 jest równa 1
a1 = 13
r = 4
an < 100
an = a1 + ( n −1)*r = 13 + ( n −1)*4 = 13 + 4 n − 4 = 4 n + 9 < 100
4 n < 91
n < 22,75
n = 22
a22 = 13 + 21*4 = 97
S22 = 0,5*( 13 + 97)*22 = 11*110 = 1 210
2 lip 15:06