Sprowadź dane wyraźnie do najprostszej postaci
magda: Sprowadź dane wyraźnie do najprostszej postaci wiedząc, że x∊(1; 3)
a) |3−x| + |x−1| −2 |x−4|
b)
√x2 − 10x + 25
Tylko dokładnie krok po kroku, bo próbuję rozwiązać, ale nie zgadza się z odpowiedzią, nie wiem
gdzie robię błąd
2 lip 14:24
J:
a) = 3 − x + x − 1 − 2(−x +4) = 3 − 1 +2x − 8 = 2x − 6
2 lip 14:29
52: a) Wstawmy liczbę ze zbioru (1,3) np.2
3−2=1 >0
2−1=1 >0
2−4=−2<0
Ok...
3−x+x−1−2(−x+4)=2+2x−8=2x−6
b)√x2−10x+25=√(x−5)2=|x−5|
Wstawmy liczbę 2
2−5=−3<0
−x+5 <−−− ostateczny wynik
2 lip 14:29
magda: Dzięki wielkie
2 lip 14:29
J:
b) = √(x−5)2 = Ix − 5I = − x + 5 = 5 − x
2 lip 14:31