GEOMETRIA ANALITYCZNA - napisz równanie okręgu
zmiotka: Napisz równanie okręgu o promieniu r=√5 wiedząc, że jego środek należy do prostej o równaniu
x−y+1=0 i okrąg ten jest styczny do prostej o równaniu 2x+y−1=0.
2 lip 11:17
J:
(x−x
0)
2 + (y−y
0)
2 = 5
musimy wyznaczyć: x
0 , y
0 ( środek okręgu)
mamy układ równań:
x
0 − y
0 + 1 = 1
i obliczasz : x
0 , y
0
2 lip 11:22
zmiotka:

o: (x−a)
2 + (y−b)
2 = 5
r =
√5
S∊l
l: x−y+1=0 ⇔ y=x+1
k: 2x+y−1=0 ⇔ y=−2x+1
2 lip 11:23
J:
literówka ... pierwsze równanie: x0 − y0 + 1 = 0
2 lip 11:26
zmiotka: Skąd mamy: x0 − y0 + 1 = 1 ?
2 lip 11:27
zmiotka: ok
2 lip 11:28
pigor: ....., z warunków zadania
szukane równanie :
(x−a)2+(y−b)2=r2 oraz
| | |2a+b−1| | |
r=√5 i a−b+1=0 i |
| = r ⇒ |
| | √4+1 | |
| | |2a+a| | |
⇒ (*)b=a+1 i |
| = √5 ⇒ |
| | √5 | |
⇒ |3a|= 5 ⇒ |a|=
53, stąd i z (*) :
(a,b)= (53, 83) v
(a,b)= (−53, −23), teraz tylko
sam napisz odp. szukane równania okręgu
sprawdzając, czy gdzieś nie walnąłem się ... w rachunkach . ...
2 lip 11:38