Przekształcanie wykresu funkcji
wojtuniątko:

Dobranoc i Dzień dobry!

Na rysunku jest przedstawiony wykres funkcji f. Naszkicuj wykres funkcji g, jeśli:
g(x) = 2 − I f (x −2) − 1 I
2 lip 03:21
5-latek: Funkcje g(x) zapisze sobie tak
g(x)=−|f(x−2)−1|+2
1. Funkcje y= f(x) przesun o dwie jednostki w prawo i masz y= f(x−2)
2. Nastepnie y=f(x−2) przesun o jedna jednosteke w dol i masz y= f(x−2)−1
3. Na y= f(x−2)−1 nakładasz wartość bezwzgledna (czyli to co pod osia OX wedruje nad os OX i
dostajesz y= |f(x−2)−1|
4. Nstepnie y=|f(x−2)−1| odbijasz symetrycznie względem osi Ox i dostajesz wykres
y=−|f(x−2)−1|
5. y=−|f(x−2)−1| przesuwasz o 2 jednostki do góry i masz wykres funkcji g(x)= −|f(x−2)−1|+2
Ktos sprawdzi czy dobrze
2 lip 07:49
J:
Cześć
2 lip 08:04
5-latek: Witaj
J
2 lip 09:52