równanie Laplace'a
matroz: Witam,
Na zajęciach z przepływu ciepła wyprowadzaliśmy wzory mówiące o strumieniu ciepła.
Wykorzystywaliśmy równanie Laplace'a − od niego wychodziliśmy:
nabla
2 T = 0
| | d2T | |
− dla układu kartezjańskiego założyliśmy: |
| = 0 |
| | dx2 | |
| | d2T | | 1 | | dT | |
− układ cylindryczny − walec; |
| + |
| |
| = 0 |
| | dr2 | | r | | dr | |
| | d2T | | 2 | | dT | |
− układ sferyczny − kula: |
| + |
| |
| = 0 |
| | dr2 | | r | | dr | |
Oznaczenia: T − temperatura, x − odległość od początku przegrody, r − promień
Czy moglibyście wyprowadzić wzory dla tych trzech układów? Lub − przybliżyć, jak się to
wyprowadza?
W zastosowaniu inżynierskim to się nie przyda, ale myślę że warto wiedzieć z czego wynikają
pewne rzeczy.
Pozdrawiam
2 lip 00:58
matroz: odświeżam
3 lip 00:43
Godzio:
Układ cylindryczny jest dwuwymiarowy, a sferyczny trzy? Tak należy to rozumieć?
3 lip 00:55
Godzio:
Może wyprowadzę ogólnie ...
ΔT = T
x1x1 + T
x2x2 + ... + T
xnxn
Przyjmujemy, że T = T(r), gdzie r =
√x12 + ... + xn2
| | 1 | |
Txi = Tr * rxi = Tr * |
| * 2xi |
| | 2√x12 + ... + xn2 | |
| | xi | | r − rxi * xi | |
Txixi = Trr * rxi * |
| + Tr * |
| = |
| | r | | r2 | |
| | xi2 | | | |
= Trr * |
| + Tr * |
| = |
| | r2 | | r2 | |
| | xi2 | | r2 − xi2 | |
= Trr * |
| + Tr * |
| |
| | r2 | | r3 | |
Teraz sumujemy wszystkie drugie pochodne i otrzymujemy:
| | r2 | | nr2 − r2 | |
ΔT = Trr * |
| + Tr * |
| = |
| | r2 | | r3 | |
Jeżeli teraz przyjmiemy układ cylindryczny tzn. dwuwymiarowy (n = 2) otrzymujemy
| | d2T | | 1 | | dT | |
ΔT = 0 ⇒ |
| + |
| |
| = 0 |
| | dr2 | | r | | dr | |
Przy sferycznym, n = 3 mamy
3 lip 01:03
matroz: Dziękuję za odpowiedź,
Chciałbym jednak prosić o objaśnienie symboli, bo obecnie średnio mogę się połapać: Txnxn,
Txi
r − rozumiem że z tw. Pitagorasa?
rxi − skąd to obliczyłeś? (3 równanie)
3 lip 14:03
Godzio:
T
xi − pochodna T po i − tej współrzędnej
T
xnxn − druga pochodna po n − tej współrzędnej
r − tak, można to tak rozumieć
r
xi to pochodna promienia po x
i, a promień to
r =
√x12 + ... + xn2 więc pochodna po jednym takim elemencie to:
| 1 | | xi | | xi | |
| * 2xi = |
| = |
| |
| 2√x12 + ... + xn2 | | √x12 + ... + xn2 | | r | |
T
xi = T
r * r
xi −− a to się nazywa reguła łańcucha
3 lip 15:32
matroz: Ok reguła łańcucha − rozumiem,
chciałbym jeszcze, abyś podpowiedział, skąd wzięła Ci się tam w 3 równaniu suma 2 czynników?
Ja rozwiązałem tylko tak:
| | 1 | |
d2T/dx2 = d2T/dr2 + dr2/dx2 = d2T/dr2 * |
| |
| | r | |
4 lip 23:55
matroz: dodam, że próbowałem jakoś z pochodnej f. złożonej ale nie wychodzi tak, jak Ty masz
4 lip 23:55
matroz: (sory za spam − brak możliwości edycji)
w równaniu które napisałem miał być oczywiście iloczyn a nie suma
5 lip 00:00
matroz: odświeżam − jak została obliczona ta druga pochodna?
5 lip 15:36
matroz: Halohalo ktoś może ma jakiś pomysł? W sumie z tego zrezygnowałem, bo sam nie umiem, a nie
znalazłem
tego w żadnej książce do przepływu ciepła ani do matmy (polskie i anglojęzyczne) ale pomyślałem
że
ostatni raz Was zapytam
8 lip 00:32
Lukas:
Dobranoc.
8 lip 01:20