Jak zrobić ten przykładzik
Gandi7: lim an n→∞
an=3√n3+8−n
7 gru 00:10
Bogdan:
| | a2 + ab + b2 | | a3 − b3 | |
Wskazówka: a − b = (a − b) * |
| = |
| |
| | a2 + ab + b2 | | a2 + ab + b2 | |
7 gru 00:15
Gandi7: | | (n3+8)2/3+n*3√n3+8+n2 | |
3√n3+8−n* |
| = |
| | (n3+8)2/3+n*3√n3+8+n2 | |
| | n3+8−n3 | | 8 | |
|
| = |
| →0 |
| | (n3+8)2/3+n*3√n3+8+n2 | | ∞ | |
7 gru 00:27
Gandi7: o to chodziło nie jestem tylko pewnien jak rozpisać (3√n3+8)2
7 gru 00:28
Gandi7:
7 gru 00:29
Gandi7: prosze o sprawdzenie
7 gru 00:35
Bogdan:
Trochę nieczytelny jest mianownik (chodzi o zapis /3), ale granicą jest 0.
7 gru 00:40
Gandi7: tak zastąpiłem (3√n3+8)2 zapisem (n3+8)
2/3
prawidlowo
7 gru 00:43
Bogdan:
Znak / oznacza kreskę ułamkową, jest to znak dzielenia.
Napisz małą literkę p, potem stopień pierwiastka, klamrę {, wyrażenie podpierwiastkowe,
klamrę }.
3√(n3 + 8)2
7 gru 00:47
Gandi7: no dobra ale pomijajac wyglad zapisu czy jest to prawidlowo matematycznie

bo licznik daje napewno 8 ale czy mianownik ∞
7 gru 00:49
Bogdan:
Tak, mianownik → ∞
7 gru 00:50
Gandi7: gdzie nauczyłeś sie tak matmy
7 gru 01:00
Gandi7: a mam takie pytanie bo najpierw w przykladzie pownno sie oszacować granice a jaka jest w tym na
poczatku 3√n3+8−n
7 gru 01:07
Gandi7:
7 gru 01:08
Gandi7: pomoże ktoś
7 gru 01:17
Rudy: najpierw jest ∞ − ∞
jeśli o to Ci chodzi
7 gru 01:19
Rudy: po przekształceniach musisz się pozbyć wyrażenia nieoznaczonego
7 gru 01:20
Gandi7: no własnie o to tylko sie zastanwiałem czy 3√n3+8 →∞
7 gru 01:21
Rudy: n3→∞
∞+8→∞
3√∞→∞
7 gru 01:27
Gandi7: dzieki
7 gru 01:29
Rudy: 
dobranoc
7 gru 01:31