Prosze pomoc z jedną pochodną!
danielo: pomóżcie z pochodną (sin2x)5x2
nie wiem jak zapisać tą potęgę ale sin2x powinien być do potęgi (5x2) a w przykładzie
wyswietla sie mała piątka
1 lip 23:03
Saizou :
tak
[sin(2x)]
5x2
1 lip 23:04
bezendu:
f(x)=[sin(2x)]5x2
f'x=5x2[sin(2x)]5x2−1*[sin(2x)]'
=5x2[sin(2x)]5x2−1*cos(2x)*(2x)'
=5x2[sin(2x)]5x2−1*2cos(2x)
1 lip 23:17
Mila:
(e
ln((sin2x)5x2))'=(e
5x2*ln(sin(2x))'=
=e
5x2*ln(sin(2x)*(5x
2*ln(sin(2x))'=
| | cos(2x) | |
=e5x2*ln(sin(2x)*[10x*ln(sin(2x)+10x2* |
| ]= |
| | sin(2x) | |
=[sin(x)]
5x2*[10x*ln(sin(2x)+10x
2*ctg(2x)]
1 lip 23:23
danielo: tak jak zaizou podał ale nie wiem ktore teraz poprawne

ale dziekuje za odpowiedzi
dlaczego mila dalas tam e ln ?
2 lip 00:12
J:
Prawidłowe rozwiązanie podała Mila .
Przy liczeniu pochodnych funkcji typu: f(x) = [g(x)]h(x) korzystamy z faktu,
że funkcję f(x) możemy zapisać jako: f(x) = eh(x)*ln[g(x)]
2 lip 08:01
danielo: Dziekuje bardzo
2 lip 15:08
Mila:
2 lip 18:28