0,645 : 1,25−4 * 0,8−2
Ja: Przedstaw liczbę w postaci am, gdzie m jest liczbą całkowitą.
0,645 : 1,25−4 (do potęgi −4) * 0,8−2 (do potęgi −2)
1 lip 23:01
Ja: Mi wyszło: (32/50)4
a w odpowiedzi jest: (4/5)4
1 lip 23:03
Janek191:
| | 5 | |
0,645 : 1,25−4*0,8−2 = (0,82)5 : ( |
| )−4*0,8−2 = |
| | 4 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
= ( |
| )10 : ( |
| )4*( |
| )−2 = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
= ( |
| )10 − 4 − 2 = ( |
| )4 |
| | 5 | | 5 | |
1 lip 23:34
Ja: Dzięki. Jest jakiś schemat na tego typu zadania? Od czego zacząć? Co przy każdym przykładzie
trzeba wykonać?
2 lip 01:12
J:
Zasada jest prosta ... starasz się doprowadzić wyrażenia do potęg o tej samej podstawie
2 lip 08:49