Przedstaw liczbę w postaci a^m...
Ja: Przedstaw liczbę w postaci am, gdzie m jest liczbą całkowitą.
0,1253 * 32−2
1 lip 19:55
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
32−2 = |
| = |
| = 2−10 |
| | 322 | | 210 | |
1 lip 19:58
Janek191:
Dokończ
1 lip 19:59
Ja: Wiem, że wynik to 2−19. Mógłby ktoś to rozpisać?
1 lip 20:00
Ja: Tu jest właśnie kolejny problem.
1 lip 20:00
Ja: * 2−19 (do potęgi 19)
1 lip 20:03
Ja: do potęgi −19
1 lip 20:04
Janek191:
0,1253 = (2−3)3 = 2−9
1 lip 20:04
Janek191:
am*an = am+n
1 lip 20:05
Ja: Dzięki. Teraz wiem. Źle rozpisywałem liczby. Zamiast innego zapisu, szukałem wyniku.
1 lip 20:07
anaisy: Beznadziejnie sformułowana treść.
0,1253 * 32−2=(0,1253 * 32−2)1
1 lip 21:06
Ja: Ja tylko przepisywałem z podręcznika.
1 lip 21:26