równanie trygonometryczne
Kuba :
2 sin(2x)=1
1 lip 19:00
Tyrmand: Rozwiąż równanie względem sin(2x) i narysuj sin(2x). Następnie odczytaj te argumenty, w których
funkcja sin(2x) równa się funkcji wyznaczonej według równania. Tzn. te, gdzie obie się
przecinają.
1 lip 19:25
1 lip 19:26
Tyrmand: Czyli w tym przypadku porównujemy funkcje f(x)=sin(2x) i f(x)=1/2.
1 lip 19:27
Tyrmand: Trzeba odczytać wartości na osi x, tam gdzie funkcje się przecinają.
1 lip 19:27
J:
2x = π/6 + 2kπ lub 2x = 5/6π + 2kπ
1 lip 19:30
Kuba :
Dziękuję.
1 lip 20:30
52: k∊C
1 lip 20:31
Janek191:
cd.
| | π | | 5 | |
x = |
| + k*π lub x = |
| π + k*π , k − dowolna liczba całkowita |
| | 12 | | 12 | |
1 lip 21:17