Napisz wzór funkcji g(x) odwrotnej do funkcji f(x) i obie funkcje narysuj w jed
Aga: Napisz wzór funkcji g(x) odwrotnej do funkcji f(x) i obie funkcje narysuj w jednym układzie
a) f(x)=2x
b)f(x)=−3/4x+2
1 lip 15:26
Tyrmand: (1)za f(x) wstawić y, (2)wyznaczyć x, (3)zamienić x z y, (4) pod y wstawić g(x)
1 lip 16:10
Mila:

a) f(x)=2x
D=R
Funkcja różnowartościowa w R.
y=2x
Zamiana zmiennych
Wykresy są symetryczne względem prostej y=x
1 lip 17:42
5-latek:

Ogolnie to jest tak
jeśli istnieje funkcja odwrotna do danej i jeśli punkt należący do funkcji na wspolrzedne
A=(a,b) to punkt należący do funkcji odwrotnej ma wspolrzedne A'=(b,a)
2 lip 10:00