Całka potrójna
całek: Witam ma do policzenia całkę potrójną której obszarem całkowania jest czworościan OABC oraz
A=(−1,0,0),B=(0,2,0),C=(0,0,−3) mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sprawnie wyznaczyć granice
całkowania? Z góry dziękuję.
1 lip 15:20
Tyrmand: Trzeba to sobie narysować. Wtedy widać dokładnie, jakie funkcje ograniczają czworościan. Czyli,
że na szczęście po z od góry ogranicza tylko jedna płaszczyzna, zaś od dołu po z płaszczyzna
pozioma, itd. Trzeba po prostu wyznaczyć równania funkcji ograniczających czworościan po z, po
y i po x.
1 lip 16:02
całek: No tak gdybym umiał wyznaczyć granice całkowania to z całkami oznaczonymi nie było by żadnego
problemu, niestety nie wiem jak to zrobić a nie mogę znaleźć podobnego przykładu w
internecie
1 lip 16:35
Tyrmand: Narysuj sobie trójwymiarowy układ współrzędnych, zaznacz punkty i czworościan w tymże układzie.
Wtedy funkcjami ograniczającymi figurę po zmiennej "z" są płaszczyzny:
− od góry z = 0
− od dołu wyznaczysz ze wzoru (pl.wikipedia.org/wiki/Płaszczyzna)na płaszczyznę przechodzącą
przez 3 pkty.
Więc wyznaczając "z(x,y)" będziesz mieć granicę górną i dolną całki po dz.
Teraz po zmiennej "y(x)" − rzutujesz figurę na płaszczyznę xy i masz granice:
− od dołu y = 0
− od góry prosta przechodząca przez dwa pkty (chyba dasz radę

)
Zostają granice po "x":
− są to funkcje stałe, bo został nam tylko jeden wymiar, więc będą to liczby ograniczające
trójkąt na płaszczyźnie xy z lewej i prawej strony.
1 lip 18:01
całek: Bardzo dziękuję za pomoc w końcu to zrozumiałem

Gdybyś jeszcze mógł sprawdzić wyniki jakie
mi wyszły to następne zadania będę już rozwiązywał bez problemu

−1≤ x ≤0
0≤ y ≤2x+2
1 lip 18:53
Tyrmand: Dobre wyszły.
1 lip 19:22
całek: Wielkie dzięki!
1 lip 19:26