wykazać prawdziwość
john2: Wykazać prawdziwość: <2, 5>∪<3, 7> = <2, 7>
Czy to może tak wyglądać?
L = {x: 2 ≤ x ≤ 5 ⋁ 3 ≤ x ≤ 7} = {x: 2 ≤ x ≤ 7} = P
To jest takie oczywiste, że nie wiem, czy tu coś w ogóle udowodniłem.
1 lip 13:36
john2: A∪(B∩C) = (A∪B)∩(A∪C)
L = {x: x ∊ A ∨ x ∊ (B∩C)} =
= {x: x ∊ A ∨ (x ∊ B ∧ x ∊ C)} =
= {x: (x ∊ A ∨ x ∊ B) ∧ (x ∊ A ∨ x ∊ C)} =
= {x: x ∊ (A∪B) ∧ x ∊ (A∪C)} = P
Tak?
1 lip 13:51
J: A∪(B∩C) = (A∪B)∩(A∪C) ... a to skąd masz ?
1 lip 13:59
john2: To osobny dowód do zrobienia.
1 lip 14:03