Zbieżność szeregu
Marta: Zbadaj zbieżność szeregów:
a) arctgn/(n2+1)
Czy korzystam z twierdzenia porównawczego 1/n2 ?
Na mocy tego kryterium szereg zbieżny
b) 1/ln2n
Szereg rozbieżny bo 1/n rozbieżny
c) ((n+1)/n)(2*n)
lim n−>∞ pierwiastek z n (an)=((n+1)/n)2=12=1
kryterium Cauchyego nie mówi nam nic o szeregu gdy g=1
d) 1/ lnn (1+2/n)
Stosuję kryterium Caychego:
lim n−>∞pierwiastek z n (ln−n(1+2/n)=ln−1(1)=∞ >1, czyli szereg rozbieżny
1 lip 12:02
Godzio:
a)
Ok, ale ograniczenie trzeba jakoś uzasadnić
b)
Też ok, ale jakieś uzasadnienie

?
c) zapis ? ? ? ?
d) Jeszcze raz policz granicę, bo nie wychodzi +
∞
1 lip 12:11
Marta: Adc) (n+1)/n do potęgi 2*n
1 lip 12:14
Godzio:
d) Jednak ok

Źle spojrzałem.
1 lip 12:15
Marta: no przecież uzasadniłam w b) 1/n rozbieżny
1 lip 12:15
Godzio:
| | n+1 | | 1 | |
( |
| )2n = [(1 + |
| )n ]2 → e2 ≠ 0 szereg rozbieżny bo warunek konieczny nie |
| | n | | n | |
jest spełniony
1 lip 12:15
Marta: Godzio powiedz mi jakie uzasadnienia
1 lip 12:15
Godzio:
Ale dlaczego tai ciąg w tym b)?
1 lip 12:16
Godzio:
| | arctg(n) | | | | π | | 1 | |
a) |
| ≤ |
| ≤ |
| * |
| |
| | 1 + n2 | | 1 + n2 | | 2 | | n2 | |
b) ln
2(n) ≤ n −− rozumiem, że z tego korzystasz, a to jest oczywiste?
1 lip 12:17
Marta: nie...
1 lip 12:20
Marta: Szczerze mówiąc te szeregi robię na tzw. pałę bez myślenia...
1 lip 12:20
Godzio:
| lnk(n) | |
| → 0 przy n → ∞, więc od pewnego miejsca n0 mamy spełnioną nierówność: |
| n | |
ln
k(n) ≤ n
To miejsce mało nas interesuje, ale możemy zapisać formalnie tak:
| | 1 | | 1 | |
= ∑n=1n0 |
| + ∑n=n0+1∞ |
| |
| | ln2(n) | | ln2(n) | |
A ponieważ ln
2(n) ≤ n od pewnego miejsca to z kryterium porównawczego szereg
| | 1 | |
∑ |
| jest rozbieżny. |
| | ln2(n) | |
1 lip 12:24
Marta: w tym a) nie powinno być jeszcze pi/2 *1/n2≤1/n2 , zatem szereg zbieżny
1 lip 12:26
Marta: a w b) po prostu bym zrobiła tak ln2(n)≤n czyli 1/ln2(n)≥1/n więc szereg rozbieżny bo 1/n
rozbieżny
1 lip 12:28
Marta: a to d) może być Godzio?
1 lip 12:29
Godzio:
| | π | |
a) Popatrz jaką nierówność napisałaś, |
| ≤ 1 ... |
| | 2 | |
To co napisałem jest ok Jeżeli szereg ∑a
n jest zbieżny to szereg ∑Ca
n, gdzie C to stała
liczba też jest zbieżńy.
b) To już zależy od sprawdzającego czy to uzna czy nie ...
d) Może być
1 lip 12:33
Marta: Dzięki wielkie! Zapraszam na dobry obiad
1 lip 14:25