Całka z pierwiastkiem
Ania: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
∫√3−2x−x2dx
1 lip 11:02
ICSP: Sprowadź funkcje kwadratową do postaci kanonicznej.
1 lip 11:03
Ania: No nawet jeśli to i tak nie bardzo wiem co to daje bo mam ∫√−(x+1)2+4dx
1 lip 11:09
ICSP: Podstawienie u = x + 1 i masz całkę :
∫√4 − u2 du
Dalej podstawiasz u = 2sint.
1 lip 11:12
Ania: ale to jest jakieś konkretne podstawienie trygonometryczne czy coś? Nie umiem tego chyba
1 lip 11:20
ICSP: na całkę typu : ∫
√a2 − x2 dx można użyć podstawienia x = asint.
Innym sposobem jest podstawienie Eulera (II oraz III), a jeszcze innym
| | √4 − u2 | |
przemnożenie licznika i mianownika przez |
| i policzenie całek |
| | √4 − u2 | |
stowarzyszonych. Pierwszy sposób moim zdaniem jest najszybszy.
1 lip 11:25
Ania: Mógłbyś mi to dokończyć, bo nie bardzo widzę jak to działa. A jak napiszesz to zapamiętam
schemat może.
1 lip 11:49
ICSP: | | u | |
ech  u = 2sint skąd t = arcsin |
| |
| | 2 | |
∫
√4 − u2 du = | u = 2sint | = ∫
√4 − 4sin2t*2cost dt = 4∫cos
2t dt =
| | 1 + cos2t | |
= 4 ∫ |
| dt = 2t + sin2t + C = 2t + 2sintcost + C = |
| | 2 | |
| | u | | u | |
= 2arcsin |
| + 2 * |
| * √1 − u2/4 + C = |
| | 2 | | 2 | |
| | u | | u | |
= 2arcsin |
| + |
| *√4 − u2 + C |
| | 2 | | 2 | |
Dalej już prosto.
1 lip 11:57
J:
u = 2sint , du = 2cost
| | cos2t + 1 | |
= ∫√4 − 4sin2t*2costdt = 4∫√1−sin2tcostdt = 4∫cos2tdt = 4∫ |
| dt = |
| | 2 | |
| | u | |
= 2∫cos2t + 2∫dt = = sin2t + 2t + C = 2sintcost + u*√1−u2 + 2arcsin |
| + C |
| | 2 | |
1 lip 12:06
ICSP: J za dużo troszkę
1 lip 12:10
Ania: Dzięki, dzięki
1 lip 12:18
J:
Witaj
ICSP .... ciut,ciut ...
1 lip 12:18
ICSP: Witam
1 lip 12:21
Mariusz: Nie lepiej przez części ?
∫
√3−2x−x2dx=∫
√4−1−2x−x2dx=∫
√4−(x+1)2dx
| | −(x+1)2+4−4 | |
∫√4−(x+1)2dx=(x+1)√4−(x+1)2−∫ |
| dx |
| | √4−(x+1)2 | |
| | dx | |
∫√4−(x+1)2dx=(x+1)√4−(x+1)2−∫√4−(x+1)2dx+4∫ |
| |
| | √4−(x+1)2 | |
| | dx | |
2∫√4−(x+1)2dx=(x+1)√4−(x+1)2+4∫ |
| |
| | √4−(x+1)2 | |
| | 1 | dx | |
2∫√4−(x+1)2dx=(x+1)√4−(x+1)2+4∫ |
|
| |
| | 2 | | |
| | 1 | | 1 | dx | |
∫√4−(x+1)2dx= |
| (x+1)√4−(x+1)2+2∫ |
|
| |
| | 2 | | 2 | | |
| | 1 | | x+1 | |
∫√4−(x+1)2dx= |
| (x+1)√4−(x+1)2+2arcsin( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | |
Przy wyższych potęgach trzeba się bawić trygonometrią którą ograniczyli w liceum
(za moich czasów było jej więcej) no i jeszcze odwracać podstawienie więc
nie będzie najszybszy
Lepiej przez części (w przypadku większych potęg można sobie wyprowadzić wzór redukcyjny)
Jak ktoś lubi przewidywać to tutaj też można
1 lip 19:37
Mariusz: Co do podstawień Eulera to II albo III
Jednak w tym przypadku usunie ono jedynie niewymierność z funkcji podcałkowej
nie upraszczając liczenia całki
Co innego gdyby całka wyglądała tak ∫√3−2x+x2dx
1 lip 19:47