funkcja f(x) dana jest wzorem y=5x +4
Kamilex: funkcja f(x) dana jest wzorem y=5x +4
a) wyznacz miejsce zerowe
b) narysuj wykres
c)sprawdz rachunkiem czy punkty A=(−2;−6),b=(1/5,5)C=(9,−1)
d) podaj zbior argumetów dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci ujemne
d)dla jakich argumentów f(x)<6
1 lip 08:45
J:
i z czym masz problem ?
1 lip 08:47
Janek191:
Kliknij sobie na kolor niebieski po lewej stronie i poczytaj :
funkcja liniowa
1 lip 09:21
Kamilex: a)4
b)mam wykres
c) A ∊ y=5x +4
B ∊ y=5x +4
C nie ∊ y=5x +4
mam problem z d)
1 lip 09:25
J:
wiesz co to jest miejsce zerowe funkcji ?
1 lip 09:26
J:
ad d) po prostu rozwiązujesz nierówność: 5x + 4 < 6
1 lip 09:28
Kamilex: a) −4
d)x<2/5?
1 lip 09:35
Kamilex: a) 0.8 ?
1 lip 09:36
J:
czemu nie odpowiadasz na pytanie, tylko uparcie wypisujesz bzdury ?
1 lip 09:36
Kamilex: miejscem zerowym nie jest 0.8?
1 lip 09:38
Kamilex: 5*−0.8= −4
1 lip 09:39
J:
jeszcze raz ...wiesz co to miejsce zerowe funkcji ?
1 lip 09:40
Kamilex: Miejsce zerowe to liczba ktora podstawiona do wzoru funkcji daje wartosc 0
1 lip 09:41
J:
to taka wartość x ..... czyli rozwiązujesz równanie: 0 = 5x + 4
.
1 lip 09:44
Kamilex: 5*−0.8 + 4 = 0
1 lip 09:48
J:
czyli ..miejsce zerowe funkcji: x = ?
1 lip 09:49
Kamilex: −0.8
1 lip 09:49
J:
dobra
1 lip 09:53
Janek191:
Powinno być : 5*( −0,8) + 4 = 0
1 lip 13:42