Napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres
Kamilosek: Napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres
a) jest równoległy do prostej y=2x+1 i przechodzi przez A= (1,5)
b)jest równoległy do prostej y=−x+3 i przechodzi przez B=(0,5)
c)jest równoległy do prostej y=−1/2x+4 i przechodzi przez B=(6,0)
1 lip 08:12
J:
w każdym przypadku szukana prosta ma równanie y = ax + b ,
gdzie a ma tą sama warość, jaką ma podana prosta, a wspólczynnik b wyliczasz z faktu,ze prosta
przechodzi przez dany punkt, czyli np dla przypadku a)
5 = 2*(1) + b ⇔ b = 3 , czyli szukana prosta: y = 2x + 3
1 lip 08:19
Kamilosek: moge prosic o pelne rozwiazania w celu sprawdzenia?
1 lip 08:27
J:
a) szukana prosta: y = 2x + b , a skoro przechodzi przez punkt A(1,5), to musi zachodzić:
5 = 2*1 + b ⇔ 5 = 2 + b ⇔ b = 5 − 2 ⇔ b = 3 ,
zatem szukana prosta: y = 2x + 3
..... dalej sam, napisz to sprawdzę.
1 lip 08:30
Kamilosek: czemu szukana prosta to y=2x+b powinno byc y=2x+1 tak czy sie myle?
1 lip 08:48
J:
masz podaną prostą: y = 2x +1 , a szukasz do niej równoległej,przechodzącej przez punkt A
1 lip 08:49
Kamilosek: dobra dzięki
1 lip 08:52
Kamilosek: b) 0=−5+b
b=5
?
1 lip 08:56
J:
b) 5 = 0 + b ⇔ b = ?
1 lip 08:57
Janek191:
Odwrotnie

x = 0 y = 5
1 lip 08:59
Kamilosek: a no tak sory haha
1 lip 09:01
Kamilosek: b) 5=0+b
b=5
c) x=6 y=0
0=−1/2 6 +b
b=3?
1 lip 09:04
J:
tak ... ale Ty masz napisać równania prostych
1 lip 09:08
Kamilosek: a)y = 2x + 3
b)y= −x + 5
c)y=−1/2x +3
1 lip 09:13
J:
1 lip 09:17
5-latek: Witaj
J 
Rownanie prostej przechodzącej przez dany punkt jest takie
y=a(x−x0)+y0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu
Co do wspolczynnika a to:
warunek kiedy dwie proste sa rownolegle i
Warunek kiedy dwie proste sa prostopadle
Tutaj np. do przykładu c) musimy za a wstawić do wzoru (−0,5) dlaczego ?
1 lip 10:10
J:
Cześć
1 lip 10:12