Pomocy Funkcje linowe
Kamil: Napisz wzór funkji linowej ktorej wykres przechodzi przez P= (−2 ; 4) I jest nachylony do osi
OX pod katem a) α= π/6 b) α=60 (stopni) c) α= 2/3 π d) α= 0 (stopni) Pomocy !
30 cze 19:16
Kamil:
30 cze 19:18
Kamix: Wzór funkcji liniowej:
y=ax+b
Przechodzi przez punkt P, czyli punkt P do niej należy. (Innymi słowy możesz za x i y podstawić
współrzędne punktu P).
Współczynnik a to tgα. Podstaw, oblicz i po zadaniu ; )
30 cze 19:25
Janek191:
b) α = 60o P =( −2 ; 4)
a = tg α = yg 60o = √3
więc
y = √3 x + b
4 = √3*(−2) + b
b = 4 + 2√3
Odp. y = √3 x + 4 + 2√3
======================
d) α = 0o ⇒ tg α = 0
y = b P = ( − 2; 4)
Odp. y = 4
==========
30 cze 19:29
Eta:
| | π | | √3 | |
a) y=a(x−xP)+yP , a=tg |
| = |
| , P(−2,4) |
| | 6 | | 3 | |
y= ............
30 cze 19:35