liczby zespolone
ugabuga: liczby zespolone 1. Oblicz
| (−2i+1)(−2+i) | | 5 | | 8 | |
| − |
| + |
| i |
| i−1 | | 2 | | 2 | |
2. Oblicz (moze byc sam wynik)
(1+i)
25
30 cze 19:15
Janek191:
( 1 + i)2 = 1 + 2 i + i2 = 2 i
więc
(1 + i)25 = [(1 + i)2]12*( 1 + i) = ( (2 i)12*( 1 + i) =
= 212*( 1 + i)
30 cze 19:35
Janek191:
z.1
Pomnóż licznik i mianownik pierwszego ułamka przez ( i + 1)
30 cze 19:37
ugabuga: a mogłbyś to rozpisać do końca to pierwsze : )
30 cze 19:43
Janek191:
| | ( − 2 i + 1)*( − 2 + i) | | i +1 | | 5 | | 8 | |
... = |
| * |
| − |
| + |
| i = |
| | i − 1 | | i + 1 | | 2 | | 2 | |
| | (4 i + 2 − 2 + i)*( i + 1) | | 5 | | 8 | |
= |
| − |
| + |
| i = |
| | − 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 i*( i + 1) | | 5 | | 8 | |
= |
| − |
| + |
| i = |
| | − 2 | | 2 | | 2 | |
| | − 5 + 5 i | | 5 | | 8 | |
= |
| − |
| + |
| i = |
| | − 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 8 | | 3 | |
= |
| − |
| i − |
| + |
| i = |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 cze 19:52
Janek191:
?
1 lip 19:54
ugabuga: dzięki : D jeszcze taki przykład
1 lip 21:05
J:
najpierw sprowadź do wspólnego mianownika
1 lip 21:08
ugabuga: ponownie prosiłbym o rozpisanie tego : )
1 lip 21:24
J:
a od siebie nic ? , tylko "gotowce" Cię interesują ?
chcesz się bawić w liczby zespolone, a nie potrafisz dwóch liczb sprowadzić do wspólnego
mianownika ?
1 lip 21:27
ugabuga: tak?
| | (2i−1)(2−2i)(3+i)−10i | |
... = |
| |
| | 10 | |
1 lip 21:45
Janek191:
Może być. Teraz wymnożyć w liczniku i odjąć 10 i
1 lip 21:48
J:
| | (2i−1)(2−2i) −(3−i)*i | |
= |
| = ... i licz |
| | 3−i | |
1 lip 21:48
J:
nie spojrzałem dokładnie
1 lip 21:49
1 lip 22:50
Janek191:
| | (4 i − 4 i2 − 2 + 2 i)*(3 + i) − 10 i | |
... = |
| = |
| | 10 | |
| | ( 6 i +2)*( 3 + i) − 10 i | |
= |
| = |
| | 10 | |
| | 18 i + 6 i2 + 6 + 2 i − 10 i | |
= |
| = |
| | 10 | |
1 lip 23:48
ugabuga: dzięki : )
1 lip 23:54