matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc przy całce
Ania:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki.
x
2
całka
dx
(x
2
−1)
30 cze 17:13
ICSP:
x
2
− 1
1
= ∫
dx + ∫
dx = ...
x
2
− 1
x
2
− 1
30 cze 17:14
Ania:
dzięki! Jesteś super
30 cze 17:15
Mila:
x
2
x
2
−1+1
∫
dx=∫
dx=
x
2
−1
x
2
−1
1
=∫dx+∫
dx= pierwsza elementarna , druga ułamki proste
(x−1)*(x+1)
Poradzisz sobie?
30 cze 17:17
Ania:
Dziękuje za pomoc.
30 cze 17:20
ICSP:
ułamki proste bądź :
1
−∫
dx = |x = tgh(t)| = −∫ dt = −t + C = − artgh(x) + C
1 − x
2
30 cze 17:20