PWF
Michu: Przekształcanie wykresów funkcji:
Proszę sprawdzić czy dobrze robię
1 krok : f(x) =
√x
2 krok : f
1(x) =
√x−1 czyli przesunięcie o 1 w prawo
| | 1 | |
3 krok : f2(x)= |
| √x−1 czyli "rozciągnięcie" dwukrotne wzdłuż osi X |
| | 2 | |
| | 1 | |
4 krok : f3(x)= − |
| √x−1 czyli symetria OX |
| | 2 | |
5 krok : przesunięcie o 3 w dół
Proszę sprawdzić kolejność przekształceń
30 cze 17:11
Michu: poprawka kroku trzeciego
Miało być dwukrotne zwężenie wzdłuż osi Y
30 cze 17:13
Tyrmand: Jak dla mnie, jest OK.
30 cze 17:21