r
Matematyk?: jak obliczyć :
x2+y2+1=√5−x2−y2
chodzi mi żeby znaleźć równanie bardziej, które będzie przecięciem się tych równań po dwóch
stronach
30 cze 14:49
Ada: chcesz po prostu rozwiązać to równanie? (w sensie znaleźć zależność y(x)? → jeżeli tak to nie
wydaje mi się to możliwe, bo to wygląda na funkcję uwikłaną)
Ale:
Stosując podstawienie:
x = r cosα
y = r sinα
mamy:
r2+1 = √5−r2
r4+2r2+1 = 5−r2
r4 + 3r2 − 4 = 0
(r2 −1)(r2+4) = 0
r2 = 1 ∨ r2 = −4 → odrzucamy jako nierzeczywiste rozwiązanie (zakładam, że tylko takie nas
interesują)
x2+y2 = 1
30 cze 16:01
AS: Przyjmuję podstawienie: x2 + y2 = t.Wtedy
t + 1 = √5 − t obie strony do kwadratu
t2 + 2*t + 1 = 5 − t => t2 + 3*t − 4 = 0 => t1 = −4 lub t2 = 1
t1 odpada , pozostaje x2 + y2 = 1 => y = ±√1 − x2
30 cze 16:51