ekstrema globalne
asia: Znaleźć ekstrema globalne funkcji
z = x2 + 2xy + y2 + 1 , w zbiorze domkniętym
ograniczonym krzywymi y=x2 y=1.
30 cze 14:03
J:
1) szukasz punkty "podejrzane" o istnienie ekstremum wewnatrz obszaru ( obl.wart.funkcji)
2) szukasz punkty "podejrzane" na prostej y = 1 ( obl.wart.funkcji)
3) szukasz punkty "podejrzane" na krzywej: y = x2 ( obl.wart.funkcji)
4) liczysz wartść funkcji w punktach przecięcia się krzywych
5) wybierasz największą i najmniejszą wartość z obliczonych
30 cze 21:20