kwadrat
john2: Pole dowolnego wielokąta o obwodzie p opisanego na okręgu o promieniu r jest równe
S.
Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla:
p = 12, r = 1, S = 6
Odpowiedź: TAK
Może mi ktoś wyjaśnić, czemu tak.
Jak wezmę kwadrat, to mam obwód:
Obw = 4a
12 = 4a
a = 3
to jego pole powinno wynosić 9, a nie 6.
Czego ja znowu nie widzę?
30 cze 13:47
ICSP: taki kwadrat nie jest opisany na okręgu o promieniu 1.
30 cze 13:49
john2: Aha, no w sumie racja. Dzięki.
30 cze 13:55
30 cze 18:05
ICSP: Mila skąd taki wzorek ?
30 cze 18:11
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| a*r+ |
| b*r+ |
| c*r+ |
| d*r |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 cze 18:26
john2: Dobrze wiedzieć, dzięki.
Zadania Pana Wróblewskiego, trzeba przyznać, nie należą do najłatwiejszych, choć to może
ciężkie nie jest.
Samodzielnie zrobiłem może z jedną trzecią.
30 cze 20:47
Mila:
Podaj linka do tych zadań.
30 cze 22:26
ICSP: Dziękuję
30 cze 23:03
1 lip 08:25
john2: to zadanie jest z części 9
1 lip 08:28
Mila:
Dziękuję, nie skojarzyłam z nazwiskiem autora zadań.
Polecam zadania .
1 lip 21:05