metoda operatorowa
Ewa: Metodą operatorową rozwiązać następujące zagadnienie początkowe y''+4y'+13y=te−t y(0)=0
y'(0)=2
α[y''+4y'+13y]=α[te−t]
α[y'']=s2Y(s)−sy(0)−y'(0)
α[y']=sY(s)−y(0)
α[y]=Y(s)
α[te−t]=1−1−ste(−1−s)t−1(−1−s)2e(−1−s)t
i podstawiajac wyszło
s2Y(s)−2+4sY(s)+13Y(s)=1−1−ste(−1−s)t−1(−1−s)2e(−1−s)t
Y(s)(s2+4s+13)=1−1−ste(−1−s)t−1(−1−s)2e(−1−s)t
Y(s)=1(−1−s)(s2+4s+13)te(−1−s)t−1(−1−s)2(s2+4s+13)e(−1−s)t
a jak dalej?
30 cze 12:59
30 cze 13:02
Ewa: no ok, właśnie na podstawie tego tekstu doszłam do tego miejsca
30 cze 13:10
Ewa: nie wiem jak z tego zrobić odwrotną
30 cze 13:10
Mariusz: Rozłóż na sumę ułamków prostych
30 cze 23:36