układ równowagi
Ewa: Wyznacz wszystkie punkty równowagi układu równań
x'=1−y
y'=x2−y2
i zbadać ich stabilność
od czego zacząć? ktoś mi powiedział,ze przyrónać do zera i wyjdą punkty,ale nie weim czy to
dobrze, potem wyznaczyc macierz(nie wiem jaką). Bardzo proszę o pomoc−tłumaczyć jak
przedszkolakowi
30 cze 12:32
52: Jak chcesz wyznaczyć pkt równowagi to równania musisz przyrównać do 0, czyli
1−y=0
x2−y2=0
30 cze 12:38
Ewa: dobrze to wyszło mi (1,1) i (−1,1) a co ze stabilnością? jaką macierz budować?
30 cze 12:45
52: To co teraz napiszę na będzie macierz
Dla każdego punktu równowagi musisz stworzyć taką macierz

Rozumiesz te zapisy ?
30 cze 12:48
Ewa: to są pochodne po x, y?
30 cze 13:01
52: Tak
30 cze 13:02
Ewa: czyli M(1,1)=[0 2
−1 −2]
a dla M(−1,1)=[0 −2
−1 −2]
30 cze 13:02
52: Mi wyszło
M(1,1)= [0 −1
2 −2]
M(−1,1)=[0 −1
−2 −2]
30 cze 13:05
Ewa: czyli dla (1,1) równanie charakterystyczne λ2+2λ+2=0 więc delta <0
dla (−1;−1) charakterystyczne λ2+2λ−2=0 więc delta >0
30 cze 13:06
Ewa: Tak, racja, żle przepisałam
30 cze 13:07
Ewa: i co teraz?
30 cze 13:09
52: No i teraz już wiesz co zrobić ?
[0−λ −1
2 −2−λ]
Liczysz z tego wyznacznik i przyrównujesz do 0
i chyba już dalej wiesz...
Jak nie to bede wieczorem albo ktos inny ci pomoze
30 cze 13:09
Ewa: czyli dla (1,1) równanie charakterystyczne λ2+2λ+2=0 więc delta <0
dla (−1;−1) charakterystyczne λ2+2λ−2=0 więc delta >0
30 cze 13:10
Ewa: właśnie nie wiem co dalej
30 cze 13:10