Kombinatoryka - zbiory
Biri Biri: Niech A będzie pewnym zbiorem skończonym mającym n elementów
a) Zbiór wszystkich n−1 elementowych podzbiorów zbioru A ma n elementów
b) Zbiór wszystkich ciągów długości n składających się z elementów zbioru A ma nn elementów
c) Zbiór wszystkich niepustych podzbiorów zbioru A ma 2n elementów
Moje odpowiedzi
A) TAK
B) NIE
C) TAK
Ktoś sprawdzi i potwierdzi/poprawi?
30 cze 12:27
5-latek: Wedlug mnie c)−dobrze
30 cze 12:28
b.: c) nie, 2n jest razem z pustym, a niepustych jest 2n−1
pozostałe dobrze
30 cze 12:46
PW: B) nieprecyzyjnie sformułowane. Nie bardzo wiadomo co oznacza "ciągi składające się z elementów
zbioru A".
Jeżeli ciągi są dowolne (nie muszą być różnowartościowe), to B) TAK.
30 cze 12:47
Biri Biri: To w końcu c) dobrze czy nie dobrze?
30 cze 12:55
PW: Patrzymy na zbiór A i mówimy sobie:
− Jeżeli wybrałem element nr k do tworzonego podzbioru, to tak jakbym mu przyporządkował liczbę
1. Jeżeli elementu nie wybraem, to tak jabym mu przyporządkował liczbę 0. Każdy utworzony
podzbiór mogę więc utożsamić z funkcją
(1) f: A → {0, 1}.
Przykład. A = {a,b, c, d}
f(a) = 1, f(c) = 1, f(b) = 0, f(d) = 0
− funkcja ta oznacza: "wybrane zostały elementy a oraz c, pozostałe elementy nie zostały
wybrane". Inaczej mówiąc − funkcję tę można utożsamić z podzbiorem {a, c}.
Mówiąc dokładniej: funkcji typu (1) jest tyle samo co podzbiorów zbioru A. Należy jednak
zwrócić uwagę, że funkcja przyjmująca wszystkie wartości równe 0 jest tożsama ze zbiorem "nie
wybrano żadnego elementu", czyli ze zbiorem pustym. Wobec tego niepustych podzbiorów jest
o 1 mniej niż funkcji, czyi 2n −1.
b to napisała o 12:46.
30 cze 13:08
Biri Biri: Dzięki
30 cze 13:11