Euler
Ewa: Korzystając z metody Eulera rozwiązać układ równań y'=Ay(y' i y to wektory) oraz podać
rozwiązanie spełniające warunek początkowy wektor y(0)=0,1,−1)T gdzie
A=(2 0 0
0 −1 −1
0 −1 1)
Obliczyłam równanie charakterystyczne: −lambda3+2lambda2+2lambda−4=0 ale potem wychodzą same
bzdury...pomoże ktoś
30 cze 11:24
Mariusz: Równanie charakterystyczne dobrze policzyłaś
λ=2 jest pierwiastkiem
30 cze 11:35
Ewa: wiem,że 2 jest pierwiastekiem ale co dalej A−λE i wyszło
(0 0 0
0 −3 −1
0 −1 −1)
i co dalej?
30 cze 11:46
ICSP: Dalej szukasz takiego wektora : v = [v1 , v2 , v3]T takiego aby :
1. Był różny od wektora zerowego
2. (A − λE) * v = 0
30 cze 11:49
ICSP: skreśl drugie "takiego"
30 cze 11:50
Ewa: to wiem ale wyszedł właśnie zerowy
30 cze 11:55
ICSP: ale ma być różny od 0
30 cze 11:55
ICSP: pokaż układ równań który otrzymałaś po przemnożeniu.
30 cze 11:56
Ewa: to jak zrobić by wyszło nie 0

?
30 cze 11:57
Ewa: 0v1+0v2+0v3=0
0v1−3v2−v3=0
0v1−v2−v3=0
30 cze 11:59
ICSP: czyli :
−3v2 − v3 = 0
−v2 − v3 = 0
skąd v2 = v3 = 0 a ponieważ v1 zniknęło może zostać wybrane dowolnie : v1 ∊ R
30 cze 12:02
Ewa: aha... jakoś nie dostrzegłam tego, dziękuję a wiec rozwiązaniem jest
y=e2t[c∊ R
0 ]?
30 cze 12:06
Ewa: tam ma być e2t
30 cze 12:07
ICSP: Nie, szukamy tylko jednego wektora niezerowego a nie nieskończoności takich wektorów.
30 cze 12:08
Ewa: czyli te Y=e{2t}[c
0
0]
przyrównuje do [0
1
−1]
30 cze 12:14
ICSP: nadal jest ich nieskończenie wiele
30 cze 12:15
Ewa: jakiś pomysł?
30 cze 12:17
ICSP: Podaj mi jakąś liczbę rzeczywistą.
30 cze 12:18
Ewa: 2, √26,−√2
30 cze 12:21
Ewa: ten warunek początkowy na nic sie zdaje?
30 cze 12:22
ICSP: może być :
y1(t) = e2t * (2 , 0 , 0)T
Teraz dwa pozostałe pierwiastki równania charakterystycznego.
30 cze 12:22
ICSP: otrzymasz wtedy y2(t) oraz y3(t)
Ostatecznie :
y(t) = C1y1(t) + C2y2(t) + C3y3(t)
Potem skorzystasz z warunku początkowego w celu wyliczenia stałych C1 , C2 , C3
30 cze 12:23
Ewa: DZIĘKUJĘ!
a na stabilności i punktach równowagi układu równań różniczkowych sie znasz?
30 cze 12:28
52: Pisz zadania, a ktoś pomoże
30 cze 12:29
ICSP: ja nie, ale
Mariusz pewnie tak
30 cze 12:29