matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
bimbam:
Proszę o pokazanie błędu sin(3x)=0 sina=0 ⇔ a=π v a=2π 3x=π+kπ, k∊C v 3x=2π−π+kπ, k∊C
π
kπ
x=
+
, k∊C
3
3
kπ
podczas gdy w odpowiedziach jest tylko x=
, k∊C
3
29 cze 19:57
Bogdan:
sin(3x) = 0
1
3x = k*π ⇒ x = k*
π
3
29 cze 20:00
Amaz:
Twoja odpowiedź też jest poprawna.
29 cze 20:00
bimbam:
dzięki
29 cze 21:00