s
sa: dana jest funkcja f(x,y)=e
xy. Wówczas:
te znaki to miała być pochodna cząstkowa jak dobrze myślę, może ktoś to tak rozpisać żeby to
zrozumiał ?
29 cze 19:15
Janek191:
Którego rzędu ? 3 ?
29 cze 19:18
sa: no tak jak napisałem tak mam. Wydaje mi się że pochodna trzeciego rzedu funckji f po właśnie
nie wiem czym
29 cze 20:04
sa: ?
29 cze 20:28
sa: pomoże ktoś
29 cze 20:56
sa: Może dzisiaj ktoś mi pomoże?
30 cze 10:49
J:
fx = yexy
fxx = y2exy
fxxy = 2yexy + y2xexy
30 cze 10:54
sa: jak to policzone najpierw dwa razy po x? potem po y?
30 cze 10:57
sa: nie powinno być na odwrót?
30 cze 10:58
sa: najpierw y potem dwa po x?
30 cze 10:58
MQ: Nie ma to znaczenia.
30 cze 11:05
J:
..to teraz policz: fyxx .... i zobacz, co dostaniesz
30 cze 11:17
sa: ok dzięki wielkie
30 cze 12:02