zbiory
lenka: W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj zbiór A n B, jeżeli:
A={(x,y) x∊R,y∊R,y=x+b, b∊<−2,2>}
B={(x,y), x∊R, y∊R, y=ax, a∊<−3, −1/3>}}
Zbadaj czy (1, −1/2)∊AnB
29 cze 19:09
Janek191:
29 cze 19:15
lenka: a jak zbadać czy ten punkt należy?
29 cze 19:18
Janek191:
Widać na oko

, że należy
29 cze 19:19
lenka: wiem ale trzeba to obliczyć
29 cze 19:22
Janek191:
Czy współrzędne punktu spełniają nierówności:
y ≤ x + 2
y ≥ x − 2
oraz wyznacz równanie prostej przechodzącej przez ten punkt
y = a x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| x − ta prosta należy do danego pęku, bo − 3 < − |
| < − |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
29 cze 19:31
lenka: dziękuję bardzo
29 cze 19:44
Janek191:
Te dwie nierówności wyznaczają pas pomiędzy prostymi
y = x + 2 i y = x − 2
29 cze 19:49