Czy ∫e^{sinx}dx to e^{sinx}?
ołóweczek: Czy ∫esinxdx to esinx? Czy może esinx da się zamienić na coś innego do całkowania?
29 cze 18:56
Janek191:
sin x = t
| | dt | | dt | |
cos x dx = dt ⇒ dx = |
| = |
| |
| | cos x | | √ 1 − t2 | |
więc
| | et dt | |
∫ esinx dx = |
| i teraz całkowanie przez części |
| | √1 − t2 | |
29 cze 19:05
Mariusz: Teraz to trzeba doprowadzić do znanej całki nieelementarnej
29 cze 19:15
Lorak: Ciekawy problem...zdaje się, że to jest całka nieelementarna (podobnie jak ∫ex2)
czyli pewnie konieczne będzie rozwinięcie funkcji f(x) = esinx w szereg Maclaurina
i scałkowanie tego szeregu.
29 cze 19:35
ołóweczek: Kurcze... a może ja coś robię źle? Mam to e
sinx jako czynnik całkujący w równaniu
różnoczkowym liniowym niejednorodnym, został mi on w P, z którego później liczę całkę po dx.
| | 1 | |
Dokładniej coś takiego ∫Pdx=∫esinx(ycosx − |
| sin2x)dx i tu faktycznie trzeba tak |
| | 2 | |
kombinować z tym e
sinx ?
29 cze 19:49
Lorak: No nie wygląda najlepiej ta całka

Pokaż to równanie różniczkowe.
29 cze 20:03
29 cze 20:06
Lorak: Chyba nie potrafię rozwiązać tego równania. Może ktoś inny radę
29 cze 20:40
Mariusz: | dy | | 1 | |
| +ycos(x)= |
| sin(2x) |
| dx | | 2 | |
ln|y|=−sin(x)+C
y=C(x)e
−sin(x)
C'(x)e
−sin(x)−C(x)cos(x)e
−sin(x)+C(x)cos(x)e
−sin(x)=cos(x)sin(x)
C'(x)e
−sin(x)=cos(x)sin(x)
C'(x)=cos(x)sin(x)e
sin(x)
C(x)=sin(x)e
sin(x)−∫cos(x)e
sin(x)dx
C(x)=(sin(x)−1)e
sin(x)+C
1
y=(sin(x)−1)+C
1e
−sin(x)
29 cze 20:51
ołóweczek: Wszystko fajnie tylko zawsze robiłam tym sposobem z czynnikiem całkującym, więc ten niezbyt
rozumiem

można prosić o wytłumaczenie

?
29 cze 21:01
J: Po prostu najpierw rownanie jednorodne, potem uzmiennienie stałej
29 cze 21:17
Mariusz: Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne
Całka równania jednorodnego jest postaci y(x)=Cy1(x)
Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego
jest postaci y(x)=C1(x)y1(x)
Po wstawieniu tej postaci lewa strona powinna się zredukować ponieważ y(x)=Cy1(x)
jest całką równania jednorodnego
Pomysł można łatwo uogólnić na równania wyższych rzędów
Dla wyższych rzędów masz analogicznie też rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne aby
uzyskać całki szczególne tworzące układ fundamentalny
(zbiór wszystkich liniowo niezależnych całek szczególnych równania jednorodnego),
też zakładasz że równanie jest postaci y(x)=∑Ck(x)yk(x)
i wstawiasz do równania
Ba sposób ten można też uogólnić na niejednorodne układy równań różniczkowych liniowych
Czynnika całkującego tak łatwo nie uogólnisz
Używa się go zwykle do sprowadzania równań pierwszego rzędu do równania zupełnego
Na ogół trudno go znaleźć , jest łatwy do znalezienia tylko w kilku przypadkach szczególnych
29 cze 21:26
b.: Nie do końca rozumiem, co dalej chcesz robić w poście z 19:49, ale masz tam całkę, w której
wygodnie podstawia się t=sinx (bo sin2x = 2sinx cosx).
29 cze 22:14
b.: aha, widzę lepiej w poście z 20:06; do scałkowania masz nie esin x, tylko 12esin x
sin2x, a to się łatwo całkuje (t=sinx)
29 cze 22:16
ołóweczek: Dziękuję Mariusz za wytłumaczenie, chociaż nadal nie rozumiem tej końcówki

C'(x)=cos(x)sin(x)esin(x)
C(x)=sin(x)esin(x)−∫cos(x)esin(x)dx
C(x)=(sin(x)−1)esin(x)+C1
y=(sin(x)−1)+C1e−sin(x)
To znaczy za które sinx podstawić t? Czyli, co do metody z całkowaniem nie wyodrębniać e
sinx
przed nawias?
| | 1 | |
Czyli zamiast: ∫esinx(ycos(x) − |
| sin2x)dx |
| | 2 | |
| | 1 | |
Napisać: ∫ycos(x) * esinx − |
| sin2x * esinx dx ? |
| | 2 | |
Wybaczcie, jeśli chaotycznie napisałam
29 cze 23:19
Mariusz: Ja całkowałem przez części u=sin(x) dv=cosxesinxdx
30 cze 00:27
b.: Twoje równanie ma postać
(esin x y)' = esin x sin x cos x,
skąd
esin x y = ∫ esin x sin x cos x dx = ... [t = sin x, itd.]
30 cze 00:46
Mariusz: Tak tyle że tę całkę się liczy przez części
30 cze 00:59
30 cze 02:14