matematykaszkolna.pl
Czy ∫e^{sinx}dx to e^{sinx}? ołóweczek: Czy ∫esinxdx to esinx? Czy może esinx da się zamienić na coś innego do całkowania?
29 cze 18:56
Janek191: sin x = t
 dt dt 
cos x dx = dt ⇒ dx =

=

cos x  1 − t2 
więc
  et dt 
∫ esinx dx =

i teraz całkowanie przez części
  1 − t2 
29 cze 19:05
Mariusz: Teraz to trzeba doprowadzić do znanej całki nieelementarnej
29 cze 19:15
Lorak: Ciekawy problem...zdaje się, że to jest całka nieelementarna (podobnie jak ∫ex2) czyli pewnie konieczne będzie rozwinięcie funkcji f(x) = esinx w szereg Maclaurina i scałkowanie tego szeregu.
29 cze 19:35
ołóweczek: Kurcze... a może ja coś robię źle? Mam to esinx jako czynnik całkujący w równaniu różnoczkowym liniowym niejednorodnym, został mi on w P, z którego później liczę całkę po dx.
 1 
Dokładniej coś takiego ∫Pdx=∫esinx(ycosx −

sin2x)dx i tu faktycznie trzeba tak
 2 
kombinować z tym esinx ?
29 cze 19:49
Lorak: No nie wygląda najlepiej ta całka Pokaż to równanie różniczkowe.
29 cze 20:03
ołóweczek:
dy 1 

+ ycosx =

sin2x
dx 2 
29 cze 20:06
Lorak: Chyba nie potrafię rozwiązać tego równania. Może ktoś inny radę emotka
29 cze 20:40
Mariusz:
dy 1 

+ycos(x)=

sin(2x)
dx 2 
dy 

+ycos(x)=0
dx 
dy 

=ycos(x)=0
dx 
dy 

=−cos(x)dx
y 
ln|y|=−sin(x)+C y=C(x)e−sin(x) C'(x)e−sin(x)−C(x)cos(x)e−sin(x)+C(x)cos(x)e−sin(x)=cos(x)sin(x) C'(x)e−sin(x)=cos(x)sin(x) C'(x)=cos(x)sin(x)esin(x) C(x)=sin(x)esin(x)−∫cos(x)esin(x)dx C(x)=(sin(x)−1)esin(x)+C1 y=(sin(x)−1)+C1e−sin(x)
29 cze 20:51
ołóweczek: Wszystko fajnie tylko zawsze robiłam tym sposobem z czynnikiem całkującym, więc ten niezbyt rozumiememotka można prosić o wytłumaczenie emotka ?
29 cze 21:01
J: Po prostu najpierw rownanie jednorodne, potem uzmiennienie stałej
29 cze 21:17
Mariusz: Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne Całka równania jednorodnego jest postaci y(x)=Cy1(x) Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci y(x)=C1(x)y1(x) Po wstawieniu tej postaci lewa strona powinna się zredukować ponieważ y(x)=Cy1(x) jest całką równania jednorodnego Pomysł można łatwo uogólnić na równania wyższych rzędów Dla wyższych rzędów masz analogicznie też rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne aby uzyskać całki szczególne tworzące układ fundamentalny (zbiór wszystkich liniowo niezależnych całek szczególnych równania jednorodnego), też zakładasz że równanie jest postaci y(x)=∑Ck(x)yk(x) i wstawiasz do równania Ba sposób ten można też uogólnić na niejednorodne układy równań różniczkowych liniowych Czynnika całkującego tak łatwo nie uogólnisz Używa się go zwykle do sprowadzania równań pierwszego rzędu do równania zupełnego Na ogół trudno go znaleźć , jest łatwy do znalezienia tylko w kilku przypadkach szczególnych
29 cze 21:26
b.: Nie do końca rozumiem, co dalej chcesz robić w poście z 19:49, ale masz tam całkę, w której wygodnie podstawia się t=sinx (bo sin2x = 2sinx cosx).
29 cze 22:14
b.: aha, widzę lepiej w poście z 20:06; do scałkowania masz nie esin x, tylko 12esin x sin2x, a to się łatwo całkuje (t=sinx)
29 cze 22:16
ołóweczek: Dziękuję Mariusz za wytłumaczenie, chociaż nadal nie rozumiem tej końcówki emotka C'(x)=cos(x)sin(x)esin(x) C(x)=sin(x)esin(x)−∫cos(x)esin(x)dx C(x)=(sin(x)−1)esin(x)+C1 y=(sin(x)−1)+C1e−sin(x) To znaczy za które sinx podstawić t? Czyli, co do metody z całkowaniem nie wyodrębniać esinx przed nawias?
 1 
Czyli zamiast: ∫esinx(ycos(x) −

sin2x)dx
 2 
 1 
Napisać: ∫ycos(x) * esinx

sin2x * esinx dx ?
 2 
Wybaczcie, jeśli chaotycznie napisałam emotka
29 cze 23:19
Mariusz: Ja całkowałem przez części u=sin(x) dv=cosxesinxdx
30 cze 00:27
b.: Twoje równanie ma postać (esin x y)' = esin x sin x cos x, skąd esin x y = ∫ esin x sin x cos x dx = ... [t = sin x, itd.]
30 cze 00:46
Mariusz: Tak tyle że tę całkę się liczy przez części
30 cze 00:59
30 cze 02:14