znaleźć równanie płaszczyzny zawierającą punkt i prostą
dzasta: punkt: Po(1,2,3)
| | x−1 | | y+1 | | z | |
prosta: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
29 cze 17:57
Saizou :
P(1,−1,0)
π: 2x+y+2z+D=0
podstaw P i oblicz D i masz równanie (chyba tak się to robiło
29 cze 17:59
Mila:
1)
k=[2,1,2] wektor kierunkowy prostej
A=(1,−1,0) ∊danej prostej
P=(1,2,3)
AP→=[0,3,3]
n→wektor normalny płaszczyzny
n→=[2,1,2] x [0,3,3]
i j k
2 1 2
0 3 3
det(.)=−3i−6j+6k
n→=[−3,−6,6]
π: −3*(x−1)−6*(y−2)+6*(z−3)=0 /:(−3)
x−1+2*(y−2)−2*(z−3)=0
x−1+2y−4−2z+6=0
π: x+2y−2z+1=0
===========
29 cze 20:21