szereg
bezendu:
Wyznaczyć szereg Maclaurina funkcji f(x)=xe−x2 Obliczyć f(8)0 f(9)0 ?
29 cze 17:37
Saizou :
| | e−x2 | |
rozwiń taką funkcję − |
| a potem ją scałkuj |
| | 2 | |
29 cze 18:06
bezendu:
a to nie liczyło się pochodnych czasami ?
29 cze 18:16
Saizou : liczyło się, tylko ja trochę inaczej do tego podszedłem, ale można liczyć pochodne
29 cze 18:18
Saizou :
| | tn | |
albo rozwinąć tylko e−x2 i od razu skorzystać z rozwinięcia et=∑n=1∞ |
| , stąd |
| | n! | |
mamy
| | (−x2)n | | x2n+1 | |
f(x)=x•∑n=1∞ |
| =∑n=1∞ (−1)n• |
| |
| | n! | | n! | |
chyba jakoś tak
29 cze 18:30
Saizou : a masz jakiś wynik do tego ?
29 cze 18:34
bezendu:
Nie mam.
29 cze 18:34
Saizou : mnie się wydaje że jest ok i ma to jakiś sens
29 cze 18:46
Saizou : a z tymi pochodnymi było chyba tak, że jak się je liczyło w środku promienia zbieżności to
f(k)(xo)=Ck*k!
29 cze 18:49
Saizou :
tak wiec mielibyśmy:
| | (−1)7 | |
f(7)(0)=C7*7!= |
| •7!=−1 |
| | 7! | |
| | (−1)8 | |
f(8)(0)=C88!= |
| 8!=1 |
| | 8! | |
tak mi się wydaje xd
29 cze 19:06
Mila:
Pracowicie liczyć pochodne. Zauważysz prawidłowość.
Rozwinięcie g(x)=e
−x2
| | x2 | | x4 | | x6 | | x2k | |
g(x)=1− |
| + |
| − |
| +............+(−1)k* |
| |
| | 1 | | 2! | | 3! | | k! | |
29 cze 19:27
Saizou : czyli tak samo jak ja napisałem
29 cze 19:30
Mila:
Ale to nie jest specjalne ułatwienie. Napisałam to rozwinięcie, bo mam gotowe w książce.
29 cze 19:33
bezendu:
Dziękuję po raz kolejny za pomoc.
29 cze 19:47
Saizou :
ale coś mi z tymi pochodnymi nie pasuje xd
29 cze 21:27
bezendu:
?
29 cze 21:35
Mila:
Liczymy tradycyjnie i porównamy z metodą
Saizou.
f(x)=x*e
−x2
f(0)=0
f'(x)=e
−x2 −2x
2*e
−x2 =e
−x2 *(1−2x
2)
f'(0)=1
f''(x)=−2x*e
−x2 *(1−2x
2)+e
−x2 *(−4x)=−2x*e
−x2 *(1−2x
2+2)⇔
f''(x)=−2x*e
−x2 *(3−2x
2)
f''(x)=e
−x2 *(−6x+4x
3) (wygodniejsza postać do obliczenia pochodnej)
f''(0)=0
f
(3)(x)=−2x*e
−x2 *(−6x+4x
3)+e
−x2 *(−6+12x
2)=
f
(3)(x)=e
−x2 *(12x
2−8x
4−6+12x
2
f
(3)(x)=e
−x2 *(−8x
4+24x
2−6)
f
(3)(0)=−6
f
(4)(x)=4x*e
−x2*(4x
4−20x
2+15)
f
(4)(0)=0
f
(5)(x)=−4*e
−x2*(8x
6−60x
4+90x
2−15)
f
(5)(0)=60
f
(6)(x)=8x*e
−x2*(8x
6−84x
4+210x
2−105)
f
(6)(0)=0
f
(7)(x)=−8*e
−x2*(16x
8−224x
6+840x
4−840x
2+105)
f
(7)(0)=−840
| | 1 | | 0 | | −6 | | 0 | | 60 | | 0 | |
f(x)=0+ |
| x+ |
| x2+ |
| x3+ |
| x4+ |
| x5+ |
| x6+ |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | | 6! | |
| | 1 | | −6 | | 60 | | −840 | |
f(x)= |
| x+ |
| x3+ |
| x5+ |
| x7.... |
| | 1! | | 3! | | 5! | | 7! | |
Teraz pomyśl, czy mając szereg z 19:20 możesz otrzymać ten szereg, oczywiście posprawdzaj,
czy dobrze obliczyłam wartości.
Porównaj z wzorem kolegi.
29 cze 21:39
bezendu:
Mila 
!
29 cze 21:44
bezendu:
czyli f8(0)=0
f9(0)=0
liczę pochodną 8 i 9 rzędu ?
29 cze 21:48
b.: post z 18:30 jest prawie poprawny, tylko sumowanie jest od zera,
| | f(n)(0) xn | |
i dalej, szereg Maclaurina jest równy ∑n=0∞ |
| , porównując np. wyrazy |
| | n! | |
przy x
9:
| f(9)(0) | | (−1)4 | |
| = |
| (wyraz przy x9 jest właśnie taki...) |
| 9! | | 4! | |
29 cze 22:10
bezendu:
| | x2 | |
a jeśli mam taki wzór funkcji f(x)= |
| to ile tych pochodnych mam policzyć ? |
| | x3+8 | |
29 cze 22:13
Mila:
Już nie trzeba f(9) liczyć, jakaś prawidłowość, po uproszczeniu powinna wyjść,
aby ewentualnie stwierdzić zbieżność.
f(9) będzie różne od zera
29 cze 22:13
bezendu:
f(8)=0
29 cze 22:16
Mila:
W Krysickim liczą 4 albo 5, najwyżej 8 w zależności od funkcji.
21:39 cd
| | x3 | | x5 | | x7 | | x9 | |
f(x)=x− |
| + |
| − |
| + |
| +.... ⇔ |
| | 1 | | 2 | | 6 | | 4! | |
| | x3 | | x5 | | x7 | | x9 | |
f(x)=x− |
| + |
| − |
| + |
| +....+(..) tu trzeba dopisać ogólny wzór |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
na końcu
29 cze 22:34
bezendu:
a to wiem jak zwinąć

bardziej chodziło mi teraz o 22:13
undefined
29 cze 22:38
Mila:
W funkcji ;
| | x2 | |
f(x)= |
| będą pochodne naprzemiennie równe 0. |
| | (x3+8) | |
29 cze 22:42
bezendu:
ale muszę liczyć do 3 pochodnej tak ?
29 cze 22:46
Saizou :
możesz też skorzystać z rozwinięcia logarytmu naturalnego dla argumentu x3+8 a potem ten
szereg zróżniczkować
29 cze 22:57
bezendu:
Wolę pochodne

po 24 już tutaj nikgo nie zastanę ?
29 cze 22:58
Mila:
Więcej. Trzeba pomyśleć na sposobem.
29 cze 23:01
Mila:
Może b.. coś poradzi.
29 cze 23:05
bezendu:
Egzamin mam o 14 do 12 porobię zadnia, a potem na egzamin, dobranoc i dziękuję. Wyniki w
czwartek będą
29 cze 23:13
Mila:
Powodzenia.
29 cze 23:17
b.: To się rozwija w szereg tak:
| | x2 | |
f(x) = 18 |
| =18 ∑n=0∞ x2*(−x2/3)n |
| | 1−(−x/2)3 | |
30 cze 00:43
Mila:
Genialny
b.., a ja wszystko zapomniałam.


30 cze 15:51