Granica ciągu
Klaudia: Obliczenie granicy ciągu:
lim (√n2+n+1−n)
n→∞
29 cze 17:26
bezendu:
Mnożenie przez sprzężenie zastosuj.
29 cze 17:26
Klaudia: to wiem że tak trzeba i tez tak robie tylko nie wiem gdzie w obliczeniach robie błąd że mi źle
wychodzi
29 cze 17:29
Saizou : to pokaż jak liczysz
29 cze 17:30
Klaudia: | | √n2+n+1+n | |
=√n2+n+1−n)* |
| =.......zasosowanie |
| | √n2+n+1+n | |
| | (√n2+n+1)2−n2 | | n2+n+1−n2 | |
a2−b2..= |
| = |
| = |
| | √n2+n+1+n | | √n2(1+nn2+1n2)+n | |
29 cze 17:41
Saizou : no i dalej...
z mianownika i licznika wyciągnij n
29 cze 17:53
29 cze 18:01
Klaudia: n1/2 t jest n do potęgi 1/2
29 cze 18:01
Saizou :
| | n+1 | | n(1+1/n) | |
...= |
| = |
| = |
| | n√1+2/n+1/n2+n | | n(√1+2/n+1/n2+1) | |
| 1+1/n | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| √1+2/n+1/n2+1 | | 1+1 | | 2 | |
29 cze 18:03
bezendu:
Saizou zajrzysz do mojego tematu ?
29 cze 18:06
Klaudia: ok dzięki juz kumam ale pod pierwiastkiem powinno być 1+n/n2+.... ale już wiem co i jak dzięki
29 cze 18:11
Saizou : nie powinno być xd
29 cze 18:14
Klaudia: to skąd to 2?
29 cze 18:20
Saizou :
√1+2/n+1/n2+1=2 gdy n→∞ zapis symboliczny to [√1+0+0+1]=[√1+1]=[2]
29 cze 18:23
Klaudia: to wiem ale mi chodzi o to co jest pod pierwiastkiem o wyrażenie 2/n że to powinno być n/n2 bo
na poczatku w rownaniu pod pierwiastkiem jest n2+n+1....
29 cze 18:27
Saizou :
√n2+n+1= (wyciągamy n2 pod pierwiastkiem)
√n2(1+1/n+1/n2)= (korzystamy z faktu że √a2=|a|, ale my mamy a>0 wiec |a|=a)
n√1+1/n+1/n2
29 cze 18:33
Klaudia: no i wlasnie mi chodzi o ten fakt ze teraz jest 1/n tak jak powinno być
29 cze 18:36
Saizou : ale ty cały czas pisałaś n/n2
ja się pomyliłem bo nie wiem co, ale pisałem stałą a stała przez nieskończoność to 0 w
procesie granicznym
29 cze 18:42
Saizou : a z tymi pochodnymi było chyba tak, że jak się je liczyło w środku promienia zbieżności to
f(k)(xo)=Ck*k!
29 cze 18:49
Saizou : nie tutaj miałem to napisać
29 cze 18:49
Janek191:
| | n2 + n + 1 − n2 | | n +1 | |
an = √n2+n+1 − n = |
| = |
| |
| | √n2+n+1 + n | | √n2 +n+1 + n | |
Teraz dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n
2)
| | 1 + 1n | |
an = |
| |
| | √1 +1n + 1n2 + 1 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √1 + 0 +0 + 1 | | 1 +1 | | 2 | |
n→
∞
−−−−−−−−−−
| | a2 − b2 | |
Korzystamy w takich przypadkach z wzoru: a − b = |
| |
| | a + b | |
29 cze 18:57