Prosze pomozcie
Mefiz: Ludzie egzamin pomocy potrzebuje tylko to jedno zadanko jeszcze i zaliczone. Wyznaczyc ekstrema
lokalne funkcji dwoch zmiennych
f(xy)=3x3+3x2y−y3−15x
Dziekjje za pomoc z gory
29 cze 16:34
J:
policz pochodne cząstkowe
29 cze 16:35
Mefiz: Tak wiem wiem po x potem po y jakbym to potrafil to bym nie pytal
29 cze 16:36
J:
jak liczysz po x, to y traktujesz jak stałą ... i odwrotnie ... spróbuj
29 cze 16:40
Mefiz: 9x
2 + 6x − 15 −tak po x bym zrobil
3y−2y
2 −po y
Bladego pojecia nie mam jeszcze 20 minut zostalo
29 cze 16:42
J:
stary ... nie będę pisał za ciebie egzaminu ...
fx = 9x2 + 6xy − 15
fy = 3x2 − 3y2
teraz rozwiązujesz układ równań:
fx = 0
fy = 0
wskazówka : z drugiego równania dostajesz: x2 = y2 ⇔ x = y lub x = − y
29 cze 16:46