Ekstrema funkcji
Klaudia: | | lnx | |
Obliczyć ekstrema funkcji g(x)= |
| |
| | x | |
29 cze 15:51
J:
potrafisz obliczyć pochodną ?
29 cze 15:54
Klaudia: tak potrafie zaraz napisze
29 cze 15:56
Klaudia: | | (lnx')(x)−(lnx)(x') | | 1 | | −lnx | |
g'= |
| ={ |
| *x−lnx*1 } /x2= |
| ( nie umiałam zrobić |
| | x2 | | x | | x2 | |
normalnego ułamka w środku xD)
29 cze 16:06
J:
| | | | 1 − lnx | |
nie tak .... f'(x) = |
| = |
| , |
| | x2 | | x2 | |
teraz pytanie, kiedy pochodna sie zeruje
29 cze 16:10
Klaudia: a no o 1 zapomniałam

kiedy x=0 ?
29 cze 16:15
J:
nie pisz takich bzdur ... liczba 0 nie należy do dziedziny D = R+
rozwiąż równanie: 1 − lnx = 0
29 cze 16:18
Klaudia: −lnx=−1
lnx=1
29 cze 16:20
J:
no i kiedy lnx = 1 ? ( skorzystaj z definicji logarytmu )
29 cze 16:21
Klaudia: x=e
x≈2,72
29 cze 16:24
J:
wystarczy: x = e , tutaj może byc ekstremum ,ale nie musi ..
warunek zmiana znaku pochodnej w punkcie x = e
potrafisz naszkicować wykres: f(x) = − lnx + 1 ?
29 cze 16:27
Klaudia: no właśnie nie umiem narysować
29 cze 16:31
J:

to jest rysunek ... zmienia znak pochodna, czy nie ?
inne wyjście ... liczysz drugą pochodną i badasz jej znak w punkcie x = e
29 cze 16:33
Klaudia: a co jak bym policzyła metodą Hospitala będzie to wtedy łatwiejsze? pochodna wychodzi wtedy =0
29 cze 16:33
Klaudia: ale w sensie że jak zmienia znak?
29 cze 16:36
J:
reguła [H] dotyczy liczenia granic , a nie drugiej pochodnej ..
jaki ma znak na lewo od e , a jaki na prawo od e ?
29 cze 16:37
Klaudia: no tak mój błąd. na lewo od e ma + na prawo ma −
29 cze 16:39
J:
jak pochodna jest dodatnia to funkcja jest ? ( rosnąca, czy malejąca)
29 cze 16:41
Klaudia: funkcja jest malejąca
29 cze 16:41
J:
odwrotnie ... jak f'(x) > 0 to jest rosnąca i odwrotnie ...
tutaj funkcja najpierw rośnie aż do e , potem maleje ... czyli w x = e osiąga ...?
29 cze 16:43
Klaudia: w x=e osiaga maximum
29 cze 16:47
J:
ano właśnie ... .dla wprawy policz drugą pochodną i powinna być ujemna dla x = e
(jeśli druga pochodna jest ujemna to funkcja ma maksimum)
29 cze 16:51
Klaudia: | | 1 | |
tak wychodzi ujemna − |
| |
| | x | |
29 cze 16:53
J:
| | 1 | | 1 | |
ściślej ...f"(x) = − |
| .. .i dla x = e f"(e) = − |
| < 0 |
| | x2 | | e2 | |
29 cze 16:56
Klaudia: ok dzięki za pomoc
29 cze 17:15