Geometria analityczna
Kamix: Witam! Mam problem z jednym zadaniem, które było na egzaminie.
Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą
x=1−2t
y=−2+t
z=1+4t
i punkt P(4,−1,2).
Aby napisać równanie płaszczyzny potrzebny mi punkt do niej należący (mam) i wektor normalny. Z
równania prostej odczytuję wektor do niej równoległy v=[−2,1,4]. Jak znaleźć wektor normalny?
29 cze 15:24
J:
wybierz dowolny punkt na prostej (K) potem znajdź iloczyn wektorowy wektorów PK i v,
to będzie wektor normalny szukanej płaszczyzny
29 cze 15:29
Mila:
k→=[−2,1,4] wektor kierunkowy danej prostej
A=(1,−2,1)∊do danej prostej
P(4,−1,2)∊szukanej płaszczyzny
AP→=[3, 1,1]
n→=[−2,1,4] x [3, 1,1] wektor prostopadły do płaszczyzny
Poradzisz sobie dalej?
29 cze 15:45
Mila:
n→=[−3,14,−5]
π: −3*(x−4)+14*(y+1)−5*(z−2)=0 uporządkuj równanie.
29 cze 15:48
Kamix: Dzisiaj wroce do tego zadania i mnie sprawdzicie
30 cze 10:31
Kamix: Bardzo dziękuję J i Mila za pomoc. Wynik, który mi wyszedł to π:−3x+14y−5z+36=0. Bardzo proszę
o potwierdzenie.
30 cze 17:34
J:
OK
30 cze 18:00