mi
mil:
D'Alambert odpada
29 cze 13:11
ICSP: porównawcze w postaci granicznej.
29 cze 13:12
mil:
Tzn ?
29 cze 13:16
mil:
granica wyjdzie 0
29 cze 13:18
ICSP: albo za pomocą zwykłego porównawczego.
29 cze 13:28
kyrtap: Po co się męczyć porównawczym
| | n | | n | | 1 | |
f(n) = |
| = |
| = |
| = g(n) |
| | n2 +4 | | n2 | | n | |
| | f(n) | | n2 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 = k |
| | g(n) | | n2+4 | |
| | 1 | |
Ponieważ szereg ∑ |
| jest rozbieżny (bo α = 1) oraz 0<k = 1 < ∞ zatem badany szereg jest |
| | n | |
rozbieżny.
29 cze 13:28
kyrtap: w sumie to żadne męczenie i kryterium porównawczym
29 cze 13:29
ICSP: Przecież to co napisałeś to kryterium porównawcze w postaci granicznej
29 cze 13:31
kyrtap: nie wiem CSP nie jestem na takim poziomie wtajemniczenia jak ty jeśli chodzi o matematykę
29 cze 14:17