całka niewłaściwa
czereśnia: oblicz pole podwykresu funkcji danej wzorem
w przedziale<1;
∞)
i co w przypadku gdy teraz i za
∞ i za 1 można podstawić epsilon?
29 cze 13:07
ledzeppelin: nie mozna, to jest całka niewłaściwa 1 rodzaju , ponieważ przedział przy 1 jest domknięty ,
więc wystarczy lim T→∞
29 cze 14:17
czereśnia: No ale skoro jest domknięty to należy do przedziału, po wstawieniu do mianownika daje 0...
29 cze 14:20
ledzeppelin: rzeczywiście , mój błąd nie zauważyłem, to znaczy, że przedział wygląda inaczej (1,∞) , czyli
rozbijesz na dwie granice , jedna będzie jako epsilon dążące do 0 ,a druga jako T dążące do ∞
29 cze 14:22
czereśnia: No własnie w zadaniu mam przedział <1;∞)...
29 cze 14:23
czereśnia: Dlatego nie wiem co z tym zrobić
29 cze 14:23
ledzeppelin: używasz przedziału (1,∞) i po obliczeniu całki rozkładasz na 2 granice:
lim gdzie epsilon→0 i podkładasz 1−espilon − llim gdzie T→∞ i podkladasz T
29 cze 14:27
czereśnia: czyli będzie tak? :
lim (ε→0) ∫ (od 1 do ε) − lim(T→∞) ∫ (od ε do T) ?
29 cze 14:50
Mila:
Całka nieoznaczona :
| | 1 | | 1 | | x−1 | |
∫ |
| dx= |
| +ln| |
| | |
| | x2*(x−1) | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | ε−1 | | 1 | | ε−1 | |
1∫∞ |
| dx=limε→∞ |
| +ln| |
| |−limε→1 |
| +ln| |
| |= |
| | x2*(x−1) | | ε | | ε | | ε | | ε | |
=[0−(−
∞)]=
∞ Całka rozbieżna
29 cze 17:38
czereśnia: | | 1 | |
mi z całki nieoznaczonej wyszło −ln|x−1| −ln|x|− |
| + c |
| | x | |
niebardzo wiem jak to potem obliczyć...
30 cze 08:26