proszę o sprawdzenie zadania
majek: Pracownikowi zaproponowano dwa warianty wypłaty premii:
wypłatę 10 000 zł natychmiast lub wypłatę za rok w wysokości 12 000 zł.
Stopa procentowa dostępnych na rynku depozytów wynosi 6%, a kapitalizacja jest miesięczna.
Który wariant bardziej się opłaca?
6% rocznie
kapitalizacja miesięczna
n = 12
r = 6% : 12 = 0,05% = 0,005
PV= 12000( 1+0,005 ) 12
PV= 11.302,86
10 000 < 11 302,86
Odp. Pracownikowi bardzie opłaca się II wariant, wypłata za rok w wysokości 12000zł
29 cze 13:05
majek: i jeszcze mógłby mi ktoś powiedzieć, jak obliczyłem z 10 000 wartość przyszłą i wyszło 10
616,78 to osoba sprawdzająca powiedziała, że to jest źle i trzeba obliczy wartość obecną ?
29 cze 13:08
AS: To zależy też od tego ile ma lat?
29 cze 16:17