aa
Hugo: 13n−7|6 pokazać dla n ∊ N
jak to ?
29 cze 10:29
Ktos:
13n=(12+1)n=1 mod 6
7=1 mod 6
zatem roznica przystaje 0 mod 6 stad mamy podzielnosc
29 cze 10:35
J:
albo za pomocą indukcji
29 cze 10:37
AG: Robisz kongruencję 13−7≡0(mod 6), przerzucasz −7 na prawo, zostaje 13≡1(mod 6). Teraz podnosimy
to do n i powstaje 13n≡1(mod 6) . Jak odejmiemy teraz 7, to zostanie 13n−7 ≡ 0 (mod6)
29 cze 10:37
AS: Dowód przez indukcję
Zakładam prawdziwość dla n = 1
a1 = 131 − 7 = 13 − 7 = 6 , 6 jest podzielne przez 6
Zakładam prawdziwość dla n = k
a[k] = 13k − 7 = 6*t gdzie t ∊ N
n = k + 1
a[k+1] = 13k+1 − 7 = 13k*13 − 7 = 13k*(12 + 1) − 7 =
12*13k + 13k − 7 = 12*13k + 6*t = 6*(2*13k + t)
Ostatnie wyrażenie jest podzielne przez 6 a więc
13n − 7 jest podzielne przez 6 dla każdego n ∊ N
29 cze 10:50
Hugo:

! dz
29 cze 11:07
Hugo: Hugo wszedł na YT i tam duzo fajnych poradników ;egzamin o 12:30 , oby oby !
29 cze 11:07
kyrtap: spoko
29 cze 11:10
bezendu:
Jak tak dalej pójdzie to Hugo będzie studiować matematykę
29 cze 12:22